389.05 Ft

361.37 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Évente legalább egyszer adj vért az egészséged érdekében

10perc.hu
2023. 03. 20.
Évente legalább egyszer adj vért az egészséged érdekében

Hatalmas tévhit, hogy vérvételre csak valamilyen panasz esetén lehet szükség, egy egészséges embernek is évente legalább egyszer ajánlott laborvizsgálatot végeztetni.

Évente legalább egyszer, vagy bizonyos életmódbeli változtatásokat megelőzően tehát mindenképp érdemes orvosi konzultációval egybekötött vérvizsgálatot kérni, még akkor is, ha nem érzünk semmilyen tünetet vagy panaszt. Ez ugyanis hozzásegíthet minket egészségünk megőrzésében, és a korai felismerésnek köszönhetően az esetleges egészségügyi problémák hatékonyabban kezelésében.

Különösen 40 éves kor felett, valamint az életmódváltás és a fogyókúra megkezdése előtt is javasolt a vérvizsgálat, illetve akkor is, ha tavasszal fáradtabbnak érezzük magunkat.

Dr. Baló Tímea, az RMC Clinics diabetológus, endokrinológus, belgyógyász orvosa szerint egy ilyen vizsgálat olyan betegségekre is fény derülhet, amelyek korai stádiumban még nem okoznak tünetet, viszont időben történő felfedezésük esetén könnyebben, jobban kezelhetőek.


Az évente egy vérvétel hozzásegíthet minket egészségünk megőrzésében     Fotó: Freepik


Ilyen lehet például a magas koleszterinszint, a kezdődő cukorbetegség és bizonyos májbetegségek. Amennyiben ezek ismerete nélkül kezdünk bele például diétába vagy magas pulzusszámon alapuló testmozgásba, akár az egészségünket is veszélyeztethetjük – írta a Pénzcentrum.

Az orvosi konzultáció épp olyan fontos a vérvétel előtt, mint az eredmények kiértékelése során, hiszen a szűrővizsgálatok nemtől, kortól, életmódtól, illetve a családban előforduló betegségektől függően változnak.

A szakorvos fontosnak tartja megemlíteni a családban halmozódó cukorbetegséget, szív-és érrendszeri betegségeket, illetve a daganatos betegségeket, melyek kialakulása sok esetben megelőzhető, a laborvizsgálat során felismert enyhe eltérések, rizikófaktorok kezelésével.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Egészség

További cikkek