Mai névnap:

Berobbant a parlagfűszezon!

10perc.hu
9 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

Becslések szerint legalább minden ötödik budapesti lakos szenved az allergiától, de pesszimista szakértők állítják: harminc év múlva minden második ember küzdhet majd vele.

Úgy tűnik, az iskolakezdéssel együtt megérkezett a parlagfűszezon nyitása is. Sajnos egyre több allergiás ember van Magyarországon, és a szakemberek szerint például a főváros lakosságának ötöde szenved jelentősen ettől a problémától, így a megoldás is égető lenne. Főleg annak tudatában, hogy az előrejelzések alapján a lakosság fele lehet majd allergiás úgy 30 év múlva.

A különféle allergiás betegségek a leggyakoribbak között szerepeltek a XX. század végére a nem fertőző, krónikus betegségek között a világ gazdaságilag fejlett országaiban, a tendencia pedig azóta folyamatosan romlik. Holott az allergiás rhinitis két évszázaddal ezelőtt ritka betegségnek számított.


Az allergia legáltalánosabb tünetei a tüsszögés, az orrfolyás, az orrdugulás, illetve az orr- és a szemviszketés     Fotó: freepik.com


Az egyre növekvő esetszám alapján a 10perc.hu dr. Csokonay Péter orvostól megtudta, hogy egy korábbi tanulmány szerint a betegek egyharmada számol be enyhe, még elviselhető tünetekről, egyharmaduk súlyosnak, normális életvitelében akadályozónak minősíti azokat, egyharmaduknál pedig társult betegségek (hörghurut, asztma, melléküreg-gyulladás, orrpolip) is fellépnek.

A szakember elárulta, annak ellenére, hogy a tünetek enyhítésére ma már szinte megszámlálhatatlan termék áll rendelkezésre, többségük hatékonysága kérdéses. A súlyos tüneteket orvosló gyógyszerek legtöbbször tüneti kezelésre képesek, és számos mellékhatásuk megmutatkozhat.


A tünetek enyhítésére ma már szinte megszámlálhatatlan termék áll rendelkezésre     Fotó: freepik.com


„A betegek többsége a különféle szteroidkészítmények alkalmazásától ódzkodik. Helyette sokan inkább az alternatív gyógymódok között keresik a tüneteiket megszüntető megoldásokat, ilyen a homeopátia, az akupunktúra vagy a fito- és a sóterápia. Utóbbiak ugyan természetes gyógymódok, de azonnali enyhülés ritkán várható a használatuktól” – magyarázta Dr. Csokonay Péter.

Hozzátette, hogy mivel az allergia legáltalánosabb tünetei a tüsszögés, az orrfolyás, az orrdugulás, illetve az orr- és a szemviszketés, ezek a betegek hétköznapjait is nagyban megnehezítik, ezért az érintettek azonnali megoldásra vágynak.
Hirdetés
Hirdetés