2025. 11. 09.

385.44 Ft

333.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A korai haláltól menthet meg a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend

A korai haláltól menthet meg a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend
10perc.hu
2025. 10. 11.
Fotó: Illusztráció

Évente 15 millió korai haláleset előzhető meg az EAT-Lancet Bizottság étrendi ajánlásával.

Évente akár 15 millió ember korai halála is megelőzhető lenne, ha a világ lakossága átállna egy gyümölcsökben, zöldségekben és magvakban gazdag étrendre, miközben a hús- és tejtermékfogyasztás a minimálisra csökkenne – derül ki az EAT-Lancet Bizottság legfrissebb jelentéséből.

Hogyan hat az egészségre?

A javasolt étrend akár 27 százalékkal mérsékelheti a korai halálozás kockázatát, miközben csökkenti a szívbetegségek, a cukorbetegség, a daganatos és más krónikus betegségek kialakulásának esélyét.

Az ajánlás fő pillérei:

  • Teljes kiőrlésű gabonák: napi 150 gramm

  • Gyümölcsök és zöldségek: napi 500 gramm

  • Diófélék: napi 25 gramm

  • Hüvelyesek (pl. lencse, vörösbab): napi 75 gramm

Az étrend ugyan tartalmaz állati eredetű termékeket, de erősen korlátozott mennyiségben: hetente mindössze egy adag vörös hús, két adag baromfi, két adag hal és három-négy tojás javasolt.

Környezeti előnyök

A bizottság hangsúlyozza, hogy az étrend nemcsak az emberek, hanem a bolygó egészségének is kedvezne. A kevesebb húsfogyasztás jelentősen csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást, a föld- és vízhasználatot, miközben védené a biológiai sokféleséget.

Johan Rockstrom, a Potsdami Klímakutató Intézet igazgatója szerint:

„Az élelmiszerrendszerek átalakítása komoly környezeti és társadalmi feladat, de ez az előfeltétele a biztonságos klímához és egészséges bolygóhoz való visszatérésnek.”

A számítások szerint, ha globálisan áttérnénk erre a táplálkozásra, az üvegházhatású gázok kibocsátása több mint 50 százalékkal csökkenne – nagyjából annyival, mintha a világ összes szénerőművét leállítanák.

Társadalmi egyenlőtlenségek

Bár a világon elegendő élelmiszert termelnek, 3,7 milliárd ember még mindig nem jut biztonságosan egészséges táplálékhoz. A leggazdagabb 30 százalék étrendje okozza az élelmiszerrendszerek környezeti terhelésének 70 százalékát – áll a jelentésben.

A szakértők szerint a kormányok kulcsszerepet játszhatnak az átállásban: az egészségtelen termékek megadóztatásával és a gyümölcs- és zöldségtermesztés támogatásával segíthetnek a lakosságnak közelebb kerülni az ajánlott étrendhez.

Forrás:

Címkék:

További cikkek