Egy brazil kutatás szerint a joghurtokban, energiaitalokban és szénsavas üdítőkben található mesterséges édesítőszerek hosszú távon károsíthatják a gondolkodási és emlékezési képességeket.
A tanulmány megállapította, hogy azok, akik nagy mennyiségben fogyasztanak édesítőszereket, például aszpartámot és szacharint, körülbelül 62%-kal gyorsabb kognitív hanyatlást tapasztalhatnak. A kutatók szerint ez a hanyatlás 1,6 év öregedéssel egyenértékű.
A kutatás menete és eredményei
A Neurology szaklapban publikált vizsgálat során 12 772 brazil felnőttet követtek nyomon 8 éven át. A résztvevők átlagéletkora a kísérlet kezdetén 52 év volt, és a kutatók hétféle édesítőszer hatását vizsgálták. Az alanyok kérdőíveket töltöttek ki az előző évben fogyasztott ételeikről és italokról, majd kognitív teszteken estek át.
Fontos megjegyezni, hogy a tendencia csak a 60 év alatti résztvevőknél volt megfigyelhető. A kutatók ezért azt javasolják, hogy a középkorú felnőtteket ösztönözni kell az édesítőszerek fogyasztásának csökkentésére, például kevesebb ízesített víz, alacsony kalóriatartalmú desszert és energiaital fogyasztásával.
Óvatos fogyasztás ajánlott
Az édesítőszerek között a leggyakrabban használtak:
-
aszpartám
-
szacharin
-
aceszulfám K
-
eritritol
-
szorbitol
-
xilit
A kutatást azonban több élelmiszer- és üdítőforgalmazó is vitatja, hangsúlyozva, hogy az ok-okozati összefüggés nem állapítható meg egyértelműen, amit a kutatók maguk is elismertek.