A B6-vitamin, más néven piridoxin, egy nélkülözhetetlen, vízben oldódó vitamin, melyet a szervezet nem tud előállítani, ezért táplálék útján kell hozzájutnunk. Részt vesz az aminosavak és fehérjék anyagcseréjében, támogatja az idegrendszer működését, segíti a vörösvértestek képződését, és szabályozza a vércukorszintet és vérkeringést is - elemezte a Dívány.
A vitamin fő forrásai a húsételek, tejtermékek, tojás, spenót, kelkáposzta, banán és burgonya. Felnőttek számára a napi ajánlott bevitel 1,3 mg, míg a várandósok és szoptatós anyák esetében ez valamivel magasabb lehet.
A B6-vitamin túladagolása ritkán fordul elő természetes táplálkozás során, mert a vízben oldódó vitaminokat a szervezet általában könnyen kiválasztja. Azonban étrend-kiegészítők túlzott, tartós fogyasztása esetén idegkárosodás léphet fel. Ez a perifériás neuropátia, amely az idegrostok károsodásához vezet, és olyan tüneteket okozhat, mint a végtagzsibbadás, érzéskiesés, izomgyengeség vagy fájdalom.
Az idegkárosodás nem csak túladagolás miatt jelentkezhet, hanem más betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség is okozhat hasonló tüneteket. A B6-vitamin felhalmozódásának hátterében állhatnak genetikai hajlamok vagy emésztőrendszeri problémák is, például cöliákia.
A tartósan magas B6-vitamin-bevitel következtében kialakuló idegkárosodás akár maradandó is lehet. Bár a tünetek néha enyhülnek a vitaminbevitel csökkentése után, nem minden esetben múlnak el teljesen. Ezért különösen fontos figyelni, hogy ne lépjük túl az ajánlott mennyiséget, és számításba vegyük, hogy a B6-vitamin nemcsak önállóan, hanem más étrend-kiegészítők – például cink- vagy magnéziumkészítmények – részeként is jelen lehet.
Ha zsibbadást, végtagfájdalmat vagy izomgyengeséget észlelünk, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni.