Az őriszentpéteri Pajta Étterem kapta az Év Étterme díjat a Dining Guide 2025-ös gáláján, amelyet hétfő este tartottak a budapesti Várkert Bazárban. Az étterem tavaly Michelin-csillagot is szerzett, így idén duplázott: „a legrangosabb hazai szakmai díjat” is elnyerte – számolt be a Dining Guide beszámolója alapján többek között a Népszava is.
A Dining Guide Év Étterme Gálán a Best Of The Best címet idén is a Stand étterem őrizte meg. A vidéki vendéglátóhelyek sikere itt nem ért véget: az Év Legjobb Pizzája is vidéken készül, az encsi Anyukám Mondta étteremben. Az étterem elsőként nyerte el az újonnan alapított díjat, amely a hazai pizzériák emelkedő színvonalára reagál.
„A hazai pizzériák kínálata nagyon sokszínű és egyre magasabb színvonalú, elmondható, hogy a TOP pizzériáink már nemzetközi szinten is jól teljesítenek”
– mondta Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója. Hozzátette: az elmúlt évek legnépszerűbb alternatív vendéglátóhelyei a pizzériák, és több csúcsminőségű hely kisebb településeken működik.
A Dining Guide TOP100 Étteremkalauz ezentúl TOP50 pizzéria-ajánlással is kiegészül, jelezve, hogy új fejezet nyílt a hazai gasztrotérképen.
„Egyes helyek bezárnak, mások szinte hónapok alatt futnak fel. Ezért kiemelten fontos, hogy a végső értékeléseknél a legfrissebb állapotokat tükrözzük”
– hangsúlyozta Herczeg.
Díjazottak:
-
Év Étterme: Pajta (Őriszentpéter)
-
Év Legjobb Pizzája: Anyukám Mondta (Encs)
-
Év Szerethető Étterme: Alelí Budapest
-
Év Fenntartható Étterme: SALT
-
Év Ifjú Séftehetsége: Tóth Keve (Casa Christa)
-
Év Szervizembere: Becker Gábor (Kollázs Brasserie & Bar)
-
Év Sommelierje: Kiss Ferenc (Alelí Budapest, Bibo Budapest)
A Dining Guide, bár a Michelin Guide előszobájának is tekintik, nem hasonlítja össze a magyar és nemzetközi éttermeket, hanem a hazai közönség tájékozódását segíti.
TOP 10+2 étterem: Platán Gourmet Étterem, Rumour by Rácz Jenő, Pajta, 42 Restaurant, SALT, Babel Budapest, Essência Restaurant, Sauska 48, Borkonyha, Costes Downtown, Spago Budapest, Costes Restaurant.