Az édesítőszerek népszerűsége egyre nő, sokan egészségtudatos választásként használják őket a cukor helyett, különösen azok, akik szeretnének odafigyelni alakjukra vagy cukorbetegségük miatt kerülik a cukrot. Azonban egy friss kutatás szerint az édesítős üdítők fogyasztása mégis növelheti az éhségérzetet – írja az InStyleMen.
A Nature Metabolism folyóiratban megjelent tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy az olyan népszerű kalóriamentes édesítőszerek, mint az aszpartám, eritrit, stevia vagy szukralóz, az agyunk éhség- és teltségérzékeléséért felelős területeit összezavarhatják. Az agy az édes italok elfogyasztásakor kalóriabevitelre számít, amit azonban nem kap meg, ezért fokozza az étvágyat.
„Mivel ez nincs így, az agy fokozza az étvágyat. Vagyis amiért a kalóriamentes édesítők nem elégítik ki a várakozásokat, máris érkezik a jel, hogy a remélt, de így kiesett kalóriákat pótolnunk kell.”
A kutatók szerint ez a jelenség mindenkinél jelen lehet, ám erőssége eltérő, és különösen nőknél, valamint elhízottaknál figyelhető meg erősebben. Ez az utóbbi csoport különösen veszélyeztetett, hiszen „áll fenn leginkább annak az esélye, hogy az agy ilyenforma összezavarodása túlevéshez vezet.” Az ok-okozati összefüggés azonban nem teljesen tisztázott: kérdés, hogy a túlevés vagy az elhízás okozza-e inkább ezt a jelenséget.
A szakértők ezért azt javasolják, hogy akik szeretnének fogyni vagy elkerülni a súlygyarapodást, azok kerüljenek mindenféle cukros és édesítős üdítőt is. „A cukorbevitel ugyanis közvetlen kapcsolatba hozható a súlygyarapodással, az édesítők pedig a fentiek szerint fokozhatják az éhséget.”
Ezen kívül fontos odafigyelni a megfelelő hidratálásra, mert „sokszor akkor is éhséget érzünk, ha igazából csak szomjasak vagyunk.”
Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett tehát a folyadékpótlás is kulcsfontosságú az egészség megőrzésében és az étvágy kontrollálásában.