A mikrohullámú sütő gyors és kényelmes eszköz, de ha nem megfelelően használjuk, könnyen tönkremehet - írja a Femina. Sokak számára nem egyértelmű, hogy mi kerülhet a mikróba, és mi nem, pedig bizonyos tárgyak és ételek használata akár súlyos károsodást is okozhat. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, amiket soha nem szabad betenni a mikrohullámú sütőbe, hogy elkerüljük a gép meghibásodását.
Ha olyan tárgyat helyezünk be a mikróba, amit nem kellene az gyakran okoz balesetet, például amikor a gép szikrázik, leáll, vagy az étel füstölni kezd, esetleg felrobban. A fém például az egyik legveszélyesebb anyag, amit el kell kerülni: "a fém visszaveri a mikrohullámot, eltereli az útját, és így az visszajut a készüléket működtető magnetronba, amitől az károsodhat." Ezen kívül a papírzacskók is veszélyesek, mivel azok könnyen kigyulladhatnak: "a sima papírzacskó kigyullad a gépben, ezért csak olyan papírzacskót lehet betenni, amin rajta van, hogy mikrózható."
A műanyag edények használata is kockázatos, mivel a melegítés során a műanyagban lévő toxikus anyagok a kész ételbe kerülhetnek. További veszélyforrás lehet a tojás, különösen, ha héjastól teszik a mikróba, mert az felrobbanhat a benne keletkező gőz miatt. Végül a lezárt befőttesüveg is ugyanezen okokból felrobbanhat, ha mikróba kerül.
Azonban van jó hír is! Amit biztosan be lehet tenni a mikrohullámú sütőbe, azt ma már a gyártók megjelölik, így könnyedén elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket.