A nemzetközi kutatások szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) fogyasztása drámaian növeli a korai halálozás kockázatát. Az Egyesült Államokban és Angliában végzett vizsgálatok arra figyelmeztetnek, hogy a feldolgozott ételek – például a kenyér, sütemények, és készételek – fogyasztása szoros összefüggésben áll a 75 év alatti halálozásokkal. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban minden egyes 10%-os növekedés az UPF fogyasztásában 3%-kal növeli a korai halálozási kockázatot - írta meg a The Guardian.
A tanulmány alapján a nemzetközi adatok azt mutatják, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek nemcsak a magas zsír-, só- és cukortartalmukkal ártanak az egészségnek, hanem az élelmiszeripari feldolgozás során bekövetkező változások is hozzájárulnak a problémához. Az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban megjelent kutatás egyértelműen kimutatta, hogy bizonyos országokban akár minden hetedik korai halálozás összefüggésbe hozható az UPF-ekkel.
A tanulmány vezetője, Eduardo Augusto Fernandes Nilson szerint az adalékanyagok, mint az édesítőszerek és ízesítők, szintén hozzájárulnak az UPF káros hatásaihoz. Az Egyesült Államokban és Angliában végzett kutatások, valamint más országokban végzett hivatalos felmérések azt mutatják, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása arányosan növeli a halálozási kockázatot. Kolumbiában, Brazíliában és Chilében az UPF fogyasztás miatt évente 4-6%-os növekedés figyelhető meg a korai halálozások számában. Az Egyesült Államokban és Angliában ez az arány jóval magasabb, 13,7%-ot és 13,8%-ot tesz ki, amely a legnagyobb érték a nyolc vizsgált ország közül.
A kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy a halálozási arányok a legmagasabbak azokban az országokban, ahol az emberek az összes energiabevitelük jelentős részét ultrafeldolgozott ételekből szerzik. Az Egyesült Királyságban ez az arány 53,4%, míg az Egyesült Államokban még ennél is magasabb, 54,5%. A kutatók hangsúlyozzák, hogy minden 10%-os növekedés az UPF-ek étrendi részarányában 3%-kal növeli a korai halálozások kockázatát.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása nemcsak az egyes tápanyagok – például nátrium, transzzsírok és cukor – magas tartalma miatt veszélyes, hanem az élelmiszerek ipari feldolgozása és a mesterséges összetevők használata is hozzájárulnak a problémához. A tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy míg a magas jövedelmű országokban a legnagyobb az UPF okozta egészségkárosodás terhe, addig az alacsony és közepes jövedelmű országokban is egyre nő a probléma.