Sokan gyomként tekintenek azokra a növényekre, amelyek valójában nemcsak ártalmatlanok, hanem ehetőek és táplálóak is - írja az Argrárszektor. Érdemes újragondolni a gyomokhoz fűződő viszonyunkat, hiszen számos közülük vitaminban gazdag, sokoldalúan felhasználható és ízletes alapanyagként szolgálhat a konyhában.
„Már maga a név, hogy gyom is negatív hatást gyakorolhat az emberekre, pedig nem is olyan ártalmasak, mint az a köztudatba beépült" – írja a bhg.com. Fontos, hogy csak tiszta, szennyezésmentes területről szedjünk növényeket, és mindig alaposan mossuk meg őket. Ugyanakkor figyelmeztet is: „ha nem vagyunk 100%-osan biztosak, akkor soha, semmit se együnk meg!”
Íme a legismertebb ehető gyomnövények:
-
Kövér porcsin – Tele van omega-3 zsírsavval, salátákhoz, párolva is fogyasztható. „Ne süssük vagy pároljuk túl, mert akkor nyálkásak lehetnek!”
-
Pitypang – Vitaminokban gazdag, a virágai tempurázva „a pattogatott kukoricához hasonlít leginkább az íze.”
-
Tyúkhúr – Petrezselyemhez hasonló ízű, frissítő salátákba kiváló. „A hűvös időjárást kedveli, ezért legkésőbb tavasszal és ősszel lehet betakarítani.”
-
Sumac – Kúp alakú, vörös fürtjeiből antioxidánsokban gazdag tea készíthető.
-
Vadrepce – Mustárízű levelek, ehető hajtások, magjából pedig olaj és szappan is készíthető.
-
Kicsiny gombvirág – Magas fehérje-, kalcium- és vitamintartalommal bír, nyersen és főzve is fogyasztható.
-
Fehér libatop – Háromszög alakú, kékeszöld levelei vannak, melyek „sok vasat, fehérjét, kalciumot és B-vitamint tartalmaznak,” magja pedig liszthez hasonlóan is felhasználható.
A gyomok nem feltétlenül ellenségek, hanem sok esetben alábecsült, ingyenes tápanyagforrások. Egy kis odafigyeléssel és ismerettel nemcsak a kertet, hanem az étkezésünket is színesebbé és egészségesebbé tehetik.