A vesék kiemelten fontos szerepet játszanak a szervezet egészségének megőrzésében: a vér megtisztításán, a vízháztartás szabályozásán túl a D-vitamin aktiválásában is közreműködnek. Működésük azonban könnyen károsodhat, különösen akkor, ha valaki hosszú időn át egészségtelen étrendet követ. Egyes hétköznapi, sokak által kedvelt ételek rendszeres fogyasztása komoly rizikófaktort jelent- közölte a Femina.
„A vesék szerepet játszanak a vér megtisztításában, a D-vitamin aktiválásában, károsodásuk olyan betegségek kialakulásához vezet, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás.”
A vizelet színének megváltozása, a benne található cukor és fehérje is arra utalhat, hogy a vesék már nem működnek megfelelően. Ilyen esetekben fontos minél előbb életmódot váltani, és kizárni a problémás élelmiszereket az étrendből.
Ezek az ételek hosszú távon súlyosan károsíthatják a veséket:
-
Instant levesek
„Ezek a levesek egyrészt magas nátriumtartalmuk miatt okoznak hosszú távon problémát, ha valaki mindennap fogyasztja őket, másrészt terc-butilhidrokinont tartalmaznak, mely tartósítószer szintén toxikus, ha nagy mennyiségben jut a szervezetbe.” -
Színezett édességek
„A mesterséges színezékek egy része szintén káros a vesék számára, hiszen hosszú távon megterhelik a működését, ráadásul nehezen ürülnek ki a szervezetből.” -
Sült csirke, grillezett húsok
„Ezek készítése során ún. AGE-k (Advanced Glycation End product, vagyis előrehaladott glikációs végtermékek) keletkeznek. Minél több AGE-t tartalmaz egy étel, az annál károsabb a vesék számára.” -
Szénsavas üdítők
„A szénsavas üdítők egy része foszforsavat tartalmaz, melynek túlzott bevitele a szervezetbe szintén vesekárosító hatású. Az üdítőkben lévő magas cukortartalom ugyancsak rosszat tesz, hosszú távon cukorbetegséget okoz.”
A vese védelme természetes módszerekkel
A megelőzés kulcsa az étrend megváltoztatása: érdemes több zöldséget, friss gyümölcsöt és hozzáadottcukor-mentes aszalt gyümölcsöt beépíteni a napi étkezésbe. A sóbevitel csökkentése, a bőséges folyadékfogyasztás és a káliumban gazdag alapanyagok (pl. sárgabarack) beiktatása szintén hozzájárulhat a vese egészségének megőrzéséhez.
„Az említett élelmiszerek helyett a veséket a friss gyümölcsök és zöldségek, valamint a kellő mennyiségű folyadék bevitelével lehet támogatni. A sófogyasztás csökkentése és a káliumbevitel növelése ugyancsak segíti a vesék működését, ezért például érdemes sok zöldség és hozzáadottcukor-mentes aszalt gyümölcsök, így sárgabarack fogyasztását beépíteni az étrendbe, amely kiemelkedően magas káliumtartalma miatt támogatja ezt a szervet.”
A vesék állapota nem csak laborértékeken múlik – a döntéseinken is. Az egészséges étrend nem csupán megelőzi a bajt, de hozzájárul ahhoz, hogy hosszú távon is energikusak és egészségesek maradjunk.