404.20 Ft

360.44 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Vesekárosító ételek, amiket sok magyar rendszeresen fogyaszt

Vesekárosító ételek, amiket sok magyar rendszeresen fogyaszt
2025. 04. 19.

Ezek az ételek hosszú távon károsítják a vesét, növelik a cukorbetegség kockázatát – figyelmeztetnek a szakértők.

A vesék kiemelten fontos szerepet játszanak a szervezet egészségének megőrzésében: a vér megtisztításán, a vízháztartás szabályozásán túl a D-vitamin aktiválásában is közreműködnek. Működésük azonban könnyen károsodhat, különösen akkor, ha valaki hosszú időn át egészségtelen étrendet követ. Egyes hétköznapi, sokak által kedvelt ételek rendszeres fogyasztása komoly rizikófaktort jelent- közölte a Femina.

„A vesék szerepet játszanak a vér megtisztításában, a D-vitamin aktiválásában, károsodásuk olyan betegségek kialakulásához vezet, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás.”

A vizelet színének megváltozása, a benne található cukor és fehérje is arra utalhat, hogy a vesék már nem működnek megfelelően. Ilyen esetekben fontos minél előbb életmódot váltani, és kizárni a problémás élelmiszereket az étrendből.

Ezek az ételek hosszú távon súlyosan károsíthatják a veséket:

  • Instant levesek
    „Ezek a levesek egyrészt magas nátriumtartalmuk miatt okoznak hosszú távon problémát, ha valaki mindennap fogyasztja őket, másrészt terc-butilhidrokinont tartalmaznak, mely tartósítószer szintén toxikus, ha nagy mennyiségben jut a szervezetbe.”

  • Színezett édességek
    „A mesterséges színezékek egy része szintén káros a vesék számára, hiszen hosszú távon megterhelik a működését, ráadásul nehezen ürülnek ki a szervezetből.”

  • Sült csirke, grillezett húsok
    „Ezek készítése során ún. AGE-k (Advanced Glycation End product, vagyis előrehaladott glikációs végtermékek) keletkeznek. Minél több AGE-t tartalmaz egy étel, az annál károsabb a vesék számára.”

  • Szénsavas üdítők
    „A szénsavas üdítők egy része foszforsavat tartalmaz, melynek túlzott bevitele a szervezetbe szintén vesekárosító hatású. Az üdítőkben lévő magas cukortartalom ugyancsak rosszat tesz, hosszú távon cukorbetegséget okoz.”

A vese védelme természetes módszerekkel

A megelőzés kulcsa az étrend megváltoztatása: érdemes több zöldséget, friss gyümölcsöt és hozzáadottcukor-mentes aszalt gyümölcsöt beépíteni a napi étkezésbe. A sóbevitel csökkentése, a bőséges folyadékfogyasztás és a káliumban gazdag alapanyagok (pl. sárgabarack) beiktatása szintén hozzájárulhat a vese egészségének megőrzéséhez.

„Az említett élelmiszerek helyett a veséket a friss gyümölcsök és zöldségek, valamint a kellő mennyiségű folyadék bevitelével lehet támogatni. A sófogyasztás csökkentése és a káliumbevitel növelése ugyancsak segíti a vesék működését, ezért például érdemes sok zöldség és hozzáadottcukor-mentes aszalt gyümölcsök, így sárgabarack fogyasztását beépíteni az étrendbe, amely kiemelkedően magas káliumtartalma miatt támogatja ezt a szervet.”

A vesék állapota nem csak laborértékeken múlik – a döntéseinken is. Az egészséges étrend nem csupán megelőzi a bajt, de hozzájárul ahhoz, hogy hosszú távon is energikusak és egészségesek maradjunk.

További cikkek