Az erről szóló törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a parlament elé, míg az előterjesztést Nagy István agrárminiszter jegyezte - osztotta meg a Telex.
A jogszabálytervezet értelmében a műhús előállítása és árusítása kizárólag orvosi és állatgyógyászati célokra lenne engedélyezett Magyarországon. A tilalom célja a kormány indoklása szerint az, hogy megvédje a lakosságot a lehetséges egészségügyi kockázatoktól, illetve fenntartsa az ország hagyományos élelmiszer-termelési rendszereit.
A törvényjavaslat indoklása szerint: „A hagyományostól eltérő technológiákban és termelési módokban olyan potenciális veszélyek rejlenek, amelyek alapvető értékeinket fenyegetik. E kihívásokra még nem rendelkezünk megnyugtató válasszal.”
A Magyar Agrárminisztérium korábban is hangoztatta: a műhús gyártása és fogyasztása számos kérdést vet fel az élelmiszer-biztonság, a vidék fenntarthatósága, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése kapcsán.
Az indoklás hangsúlyozza, hogy az emberi szervezetbe kerülő élelmiszerek hatása miatt mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a lehetséges negatív következményeket kizárják vagy csökkentsék.