Szilveszterkor sokan túlzásba esnek alkoholfogyasztással, és reggel kellemetlen másnapossággal kell szembenézniük. Az alábbi tippek segíthetnek megelőzni, vagy enyhíteni a fejfájást, hányingert és egyéb tüneteket.
A víz a legfontosabb
A másnaposság elkerülésének egyik kulcsa a hidratálás. Már az alkoholfogyasztás előtt kezdjünk el vizet inni, és igyunk folyamatosan akkor is, amikor alkoholt fogyasztunk. Ez megelőzi a dehidratációt, ami a másnaposság egyik fő oka. „Minél előbb, már a nap folyamán el kell kezdeni vizet fogyasztani nagyobb mennyiségben” – tanácsolja a szakértő.
Mit igyunk másnap?
Ha másnap reggel már megjelennek a kellemetlen tünetek, kerüljük a kávét, mivel a koffein vízveszteséget okoz. Jobb választás lehet egy pohár víz vagy sportital, amely pótolja a szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat.
Enni érdemes, de mértékkel
Még ha az étvágyunk nem is a legjobb, próbáljunk 2-3 óránként apró falatokat enni. A zsíros és fűszeres ételek helyett válasszunk könnyű falatokat, mint a pirítós, keksz, főtt rizs vagy krumpli.
Banán és méz a legjobb barátunk
A banán gazdag ásványi anyagokban, káliumban és B6-vitaminban, segítve a tünetek enyhítését. A mézben lévő fruktóz segít helyreállítani a vércukorszintet és támogatja az alkohol feldolgozását. Ezt tehetjük turmixba, teába, vagy egyszerűen egy kanállal is fogyaszthatjuk.
Gyömbér és levesek
A gyömbér hatásos hányinger ellen, akár tea formájában, akár vízbe reszelve. Sós levesek, mint a húsleves vagy a korhelyleves, segítenek helyreállítani a gyomor állapotát és pótolják az elvesztett ásványi anyagokat.
Tojás: A máj védelmezője
A tojás jót tesz a máj működésének és enyhíti a fejfájást. Egy jó rántotta vagy omlett segíthet a másnaposság leküzdésében.
A legfontosabb, hogy próbáljunk pihenni, és legközelebb óvatosabban bánjunk az alkohollal. Boldog új évet kívánunk, és ne feledjük: a legjobb megelőzés a mértékletes fogyasztás!
Az összefoglalás a HVG cikke alapján készült.