A boltokban kapható változatoknál sokkal krémesebb és gazdagabb ízvilágot érhetsz el, ha saját kezűleg készítíted el - számolt be róla a Femina.
David Davidov, a The Cooking Foodie szakácsa receptje alapján, bárki könnyedén, pillanatok alatt elkészítheti ezt az ikonikus italt.
A tojáslikör története a középkori Angliáig vezethető vissza, de napjainkban már számos ünnepi asztalon megtalálható világszerte. Az alaprecept tejet, tejszínt, tojássárgáját, cukrot, fűszereket és némi alkoholt tartalmaz, amely együtt mennyei italt eredményez.
Hozzávalók a házi tojáslikörhöz:
-
480 ml tej
-
240 ml tejszín
-
6 tojássárgája
-
100 g cukor
-
1 teáskanál vaníliakivonat
-
60 ml konyak, whisky, bourbon vagy rum
-
¼ teáskanál fahéj
-
¼ teáskanál szerecsendíó
-
¼ teáskanál szegfűszeg
-
Egy csipet só
Elkészítés lépésről lépésre:
-
Habosítsd fel a tojássárgáját a cukorral egy tálban, amíg krémes és világos nem lesz.
-
Közben egy lábasban lassú tűzön melegítsd össze a tejet, a tejszínt, a sót és a fűszereket (fahéj, szerecsendíó, szegfűszeg). Forrásig ne melegísd, csak gyengén forrósítsd fel.
-
Fokozatosan adagold a forró tejes keveréket a tojássárgájához, miközben folyamatosan kevered.
-
Öntsd vissza az egészet a lábasba, és alacsony hőfokon főzd, míg kissé besűrűsödik vagy eléri a 70°C-t.
-
Vedd le a tűzről, majd keverd hozzá a vaníliakivonatot és az alkoholt.
-
Szűrd át egy szitán, töltsd üvegbe vagy tárolóedénybe, és hűtsd legalább két órán át.
Tálaláskor töltsd pohárba, adj hozzá jeget, és szórd meg egy kis reszelt szerecsendíóval vagy fahéjjal a még ünnepibb hangulatért.
Ez a recept gyors, egyszerű és garantáltan finomabb eredményt ad, mint a boltban vásárolt tojáslikőr.
Ha pedig szeretnél, további karácsonyi témákkal hangolódni az ünnepekre, itt megteheted.