A kutatók szerint a csokoládéfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között egyértelmű kapcsolat van, de kiemelik, hogy a csokoládéfajták közötti különbségeket eddig nem vizsgálták kellően. Az étcsokoládé, tejcsokoládé és fehér csokoládé eltérő kakaó-, cukor- és tejmennyiséget tartalmaznak, ami befolyásolhatja a betegség kialakulásának kockázatát - közölte a The Guardian.
A kutatás során három nagy, ápolók és egészségügyi dolgozók körében végzett hosszú távú vizsgálat adatait használták fel. A vizsgálatok során 192 028 embernél vizsgálták a 2-es típusú cukorbetegség és a csokoládéfogyasztás közötti összefüggést, míg 111 654 embernél a csokoládé típusa, az étcsokoládé és tejcsokoládé közötti kapcsolatot elemezték. A vizsgálatok során az átlagos megfigyelési időszak 25 év volt.
A kutatás eredményei szerint azoknál, akik heti ötször legalább 28,3 gramm csokoládét fogyasztottak, 10%-kal kisebb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik soha vagy ritkán fogyasztottak csokoládét. A csokoládé típusának szerepét vizsgálva pedig megállapították, hogy azoknál, akik heti ötször fogyasztottak étcsokoládét, 21%-kal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Ezzel szemben a tejcsokoládé fogyasztása nem mutatott ilyen kedvező hatást, és hosszú távon súlygyarapodáshoz vezethetett.
A kutatók hangsúlyozták, hogy bár az eredmények ígéretesek, további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a kapcsolatot megerősítsék. A Diabetes UK szerint az Egyesült Királyságban jelenleg mintegy 4,4 millió ember él cukorbetegséggel, és további 1,2 millió embernek valószínűleg még nem diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegsége van. Az elhízás és az olcsó gyorséttermek növekvő aránya egyre több embert érint, különösen a 40 év alattiakat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzései szerint 2022-től világszerte már mintegy 830 millió ember szenved cukorbetegségben.