Az adventi időszak beköszöntével a dió iránti kereslet ugrásszerűen nő Magyarországon, hiszen ez az ünnepi desszertek egyik elengedhetetlen alapanyaga. - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtóközleményében.
Nemcsak édességekben kap helyet: hidegen sajtolt olaja salátákhoz, levesekhez és mártásokhoz is kiváló, míg a cukorszirupban eltett zöld dió remek kiegészítője lehet érett sajtoknak vagy májpástétomoknak.
A diót azonban nem csak jellegzetes íze miatt érdemes fogyasztani, a héjas gyümölcs számos vitamint tartalmaz, fontos A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C- és E-vitaminforrás. A dióbélben sok a magnézium, cink, kálium, kalcium, folsav, fluor, réz, vas, valamint a mangán és a réz. Rostforrásként sem elhanyagolható élelmiszer, így az egészséges emésztés érdekében is sokat tehetünk fogyasztásával. A többszörösen telítetlen zsírok, így az omega-3-zsírsavak – az alfa-linolénsav – és az arginin-tartalma végett kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárulnak az erek állapotának javulásához. Támogatja továbbá az agyműködést, növeli a koncentrálóképességet. Mind a 8 esszenciális aminosavat tartalmazza, az emberi szervezet számára kedvező összetételben. A dióbélen kívül a növény különböző részei is hasznosíthatók, a népi gyógyászatban nagy hagyományai vannak például a diófalevél, vagy a dióhéj felhasználásának is.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet legfrissebb körképe szerint az elmúlt években a hazai dióültetvények területe jelentősen növekedett. Jelenleg körülbelül 9200 hektáron termesztenek diót Magyarországon, amely jelentős előrelépés a korábbi 6000 hektárhoz képest. A legnagyobb termőterületek Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy vármegyékben találhatók.
Az éves diótermés 6450 tonnára tehető, ami azonban fejleszthető lenne a termesztéstechnológia korszerűsítésével. Sajnos még mindig sok az elhanyagolt, alacsony színvonalú ültetvény, míg a modern, intenzívebb technológiával művelt területek nagysága nem haladja meg a 3000 hektárt.
Fogyasszunk tehát minél több hazai diót, és ne csak karácsonykor!