A krizantém, őszirózsa és szegfű nemcsak a mindenszentek klasszikus választásai, hanem tartósságuk révén is ideálisak vágott virágként, mert jól bírják a változó időjárási körülményeket és akár egy hétig is megőrzik frissességüket.
Ha a virágokat előre megvásároljuk, tároljuk hűvös helyen, például egy fűtetlen helyiségben, mivel a hideg lassítja a szirmok öregedését, így tovább maradnak szépek. A szárakat ferdén vágjuk el, hogy a virágok könnyebben szívhassák fel a vizet; éles eszközzel dolgozzunk, mert a szálkás szárak nehezítik a vízfelvételt, ami gyorsabb hervadáshoz vezet - tanácsolta a 24.hu.
A vázákat alaposan tisztítsuk meg a baktériumok eltávolítása érdekében, majd a vágott virágokat lehetőleg árnyékos helyre helyezzük el a temetőben. A közvetlen napfény gyorsítja a víz bomlási folyamatát, rövidítve a virágok élettartamát, így az árnyékos elhelyezés tovább frissen tarthatja őket. Ne zsúfoljuk túl a vázát, mivel a szorosan egymásra helyezett virágok hamarabb megrohadnak. Használjunk mindig friss vizet és, ha lehetséges, virágboltokban kapható tartósító adalékokat, amelyek tápanyagokat biztosítanak a vágott virágoknak. Ha nincs ilyen, egy kevés cukor is hasznos lehet a vízben. A friss vízbe helyezés mellett, ha keményebb csapvizet használunk, előzőleg forraljuk fel és hűtsük le, így tovább tarthatnak ki a virágok.
Amennyiben több napra visszük ki a virágokat a temetőbe, érdemes időnként kicserélni a vizet és visszavágni a szárakat. Ezáltal a virágok újra frissek maradnak, és napokig megőrzik szépségüket.