414.95 Ft

394.93 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Őszi egészségbombák, amik segítenek átvészelni a hűvös időszakot

10perc.hu
2024. 10. 27.
Őszi egészségbombák, amik segítenek átvészelni a hűvös időszakot

Itt az ideje feltölteni az egészségraktárakat, mutatjuk, mivel érdemes készülni a hűvösebb napokra. 

Hirdetés

A nyári gyümölcsök helyett itt az idő, hogy őszi, színes és vitamindús finomságokkal töltsük fel kamránkat. Összegyűjtöttünk 5 szuperélelmiszert, amik tökéletesek a hűvösebb hónapokra.

A szuperélelmiszerek magas tápanyagtartalmuk miatt kapták nevüket, nem pedig a magas áruk miatt. Gazdagok mikro- és makrotápanyagokban, ezért a szakértők napi fogyasztásukat javasolják. Szerencsére sok pénztárcabarát verzió is elérhető, különösen szezonban. Lássuk, mik a legjobb őszi szuperélelmiszerek!

1. Sütőtök
Az ősz kedvence tele van C- és A-vitaminnal, melyek erősítik az immunrendszert. Rosttartalma segíti az emésztést, és jó káliumforrás. Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázóknak is ideális, de mértékkel fogyasszuk, mert magas glikémiás indexe miatt gyorsan megemelheti a vércukorszintet.

A sütőtök nemcsak finom, de sokoldalú is: süthetjük, pürésíthetjük, sőt, levesként is kiváló. Érdekesség, hogy a sütőtök antioxidánsai hozzájárulhatnak a bőr egészségéhez, védve azt a napsugárzás és más káros hatások ellen. Emellett az Egyesült Államokban már több mint 9 ezer éve termesztik, így az egyik legrégebben használt élelmiszernövény.

2. Alma
Az alma szezonális kedvenc, tele rosttal és C-vitaminnal. Káliumtartalma miatt is ajánlott, és könnyen beszerezhető, hordozható snack, ami bármikor jól jön.

Az alma héja tele van kvercetinnel, egy erős antioxidánssal, amely gyulladáscsökkentő hatású. Érdemes tehát héjastul fogyasztani! Egy érdekesség: több mint 7 ezer különböző almafajta létezik világszerte, így mindenki találhat kedvére valót az édes, savanykás vagy ropogós verziók közül.

3. Kelbimbó
A kelbimbót sokan nem szeretik kesernyés íze miatt, de ha sütőben pirítjuk, kellemesen édeskés, diós íze lesz. Érdekesség, hogy a kelbimbó ugyanabba a családba tartozik, mint a brokkoli, a káposzta és a karfiol, így szintén tartalmaz glükozinolátokat, amelyek segíthetnek a rákmegelőzésben. Emellett alacsony kalóriás, rostban gazdag köretként is remek választás.

4. Gránátalma
Egyre gyakoribb a hazai kertekben is! Tele van antioxidánsokkal, polifenolokkal és C-vitaminnal, így segít megőrizni immunrendszerünk egészségét. Salátákba keverve édeskés ízt és extra színt ad. A gránátalma magjai nemcsak egészségesek, de látványos dekorációként is szolgálnak ételeken. Tudtad, hogy a gránátalmát az ókori Egyiptomban isteni ajándéknak tekintették, és az élet és a termékenység szimbólumaként tisztelték? Emellett az antioxidáns-tartalma háromszor olyan magas, mint a zöld teáé.

5. Tökmag
Ne dobd ki a sütőtök magját! A tökmag cinket, vasat és Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, melyek támogatják a sejtek regenerálódását, az egészséges szívműködést és az emésztést. Keverd joghurtba vagy salátákhoz! Sőt, a tökmagokat könnyen meg is piríthatjuk otthon, ami fokozza az ízüket és ropogósabbá teszi őket. Érdekesség, hogy a tökmagot már az aztékok is fogyasztották, akik erősítő élelmiszerként tartották számon. Ma már tudjuk, hogy az Omega-3 zsírsavaknak köszönhetően hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez.

Fogyassz szezonális szuperélelmiszereket, hogy erősítsd immunrendszered és élvezd az őszi ízeket!

További cikkek