Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Ittas vezetés elektromos rollerrel: komoly büntetések várnak

10perc.hu
2024. 10. 15.
Ittas vezetés elektromos rollerrel: komoly büntetések várnak

A bírói gyakorlat szerint az elektromos roller gépi meghajtású járműnek számít, így ittas vezetésért komoly büntetések szabhatók ki.

A bírói gyakorlat szerint az elektromos roller gépi meghajtású járműnek minősül, így ittas állapotban való vezetésével komoly büntetéseket szabhatnak ki – közölte az mfor.hu, Ujvári Ákos, a Fővárosi Ítélőtábla büntető kollégiumának vezetőjének kijelentése alapján, a táblabíróság keddi médiaklubjában.

Ujvári elmondta, hogy egy 2024 nyarán készült felmérés szerint Magyarországon körülbelül százezer elektromos roller található. Bár az elektromos roller nem szerepel a KRESZ függelékében felsorolt járművek között, a bírói gyakorlat megerősíti, hogy ittas járművezetés elektromos rollerrel is elkövethető.

A büntetőjog szerint a gép meghajtású jármű fogalmának jelentése tisztázott: ezek olyan járművek, amelyeket beépített erőgép hajt. Az elektromos roller, mint a közúti forgalomban használt, alapvetően személyszállításra szolgáló eszköz, ittas állapotban is veszélyt jelenthet a közlekedésben.

Ujvári kiemelte, hogy a KRESZ alapvető elve a "ne veszélyeztess!" szabály, amely minden közlekedési résztvevőre vonatkozik. Ha a roller vezetője közlekedési balesetet okoz, például súlyos testi sértést, akkor testi épség elleni bűncselekmény miatt is felelősségre vonható. A jogalkalmazás ezzel új szintre lép a közlekedésbiztonság érdekében, és figyelmezteti az elektromos roller használóit a felelősségteljes közlekedés fontosságára.

További cikkek