Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Őrizetbe vették Greta Thunberget egy brüsszeli tüntetésen

10perc.hu
2024. 10. 08.
Őrizetbe vették Greta Thunberget egy brüsszeli tüntetésen

Greta Thunberg, a nemzetközi hírű klímaaktivista, szombaton letartóztatásra került Brüsszelben, ahol a fosszilis tüzelőanyagok uniós támogatásának megszüntetését követelték.

A belga rendőrség letartóztatta Greta Thunberget és más klímaaktivistákat egy Brüsszelben rendezett ülősztrájk során, amely a fosszilis tüzelőanyagok uniós támogatásának azonnali megszüntetésére irányult. Az Extinction Rebellion szervezet több tucatnyi tüntetője csatlakozott a svéd aktivistához, akik egy közutat zártak le az Európai Parlament és az Európai Bizottság épületétől nem messze. A rendőrség körbevette a tüntetőket, és többet letartóztattak, miközben a bámészkodók bátorítóan skandálták: "nem vagytok egyedül" - közölte az euronews.

A United for Climate Justice klímavédő szervezet a múlt héten nyílt levelet írt az Európai Uniónak és Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek, amelyben hangsúlyozták, hogy az EU évente még mindig több mint 100 milliárd eurót költ az olaj- és gázipari támogatásokra, annak ellenére, hogy Von der Leyen korábban ígéretet tett a támogatások fokozatos megszüntetésére a következő mandátum során.

A nyílt levél három célt fogalmazott meg, köztük a fosszilis tüzelőanyag-támogatások 2025-ig történő fokozatos megszüntetésének ütemezését, valamint átfogó módszertani útmutatót az uniós tagállamok számára. Angela Huston Gold, a csoport szóvivője az Euronewsnak nyilatkozva kijelentette, hogy az éghajlati válság "katasztrofális, sőt halálos szintet ért el", ami miatt demonstrálniuk kell.

Gold elmondta, hogy az aktivisták különféle formákban, például utcai megmozdulásokkal és nyílt levelekkel próbálnak figyelmet felhívni a klímaváltozásra, de úgy véli, az Európai Bizottság nem fog hallgatni a követeléseikre. Terveik szerint kiterjesztik akcióikat Brüsszelre és más európai városokra is, és egy újabb brüsszeli megmozdulást már hirdettek októberre, a részletekről azonban később számolnak be.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek