Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Ez az európai ország vezeti az egészséges évek listáját

10perc.hu
2024. 09. 28.
Ez az európai ország vezeti az egészséges évek listáját

Az Eurostat szerdán közzétett felmérése szerint Málta vezeti az Európai Unió tagországainak listáját az egészségben töltött évek várható számát tekintve.

A jelentés szerint mind a nők, mind a férfiak esetében Málta az élen áll, ahol a születéskor várható egészséges évek száma kiemelkedően magas - közölte a FemCafe.

Az EU-tagországok átlagában a legfrissebb, 2022-es adatok alapján a nők egészségben töltött éveinek várható száma 62,8 év, míg a férfiaké 62,4 év. Ezek az évek az élet azon szakaszát jelentik, amikor az emberek teljes egészségben élhetnek, anélkül, hogy mozgásuk vagy cselekvésük egészségügyi okokból korlátozva lenne.

A legjobb eredményt Málta érte el, ahol a nők születéskor várható egészséges éveinek száma 70,3 év, amit Bulgária követ 68,9 évvel, a harmadik helyen pedig Szlovénia áll 68,5 évvel. A legalacsonyabb arányt a nők esetében Dániában mérték, ahol csak 54,6 egészséges év várható születéskor. Magyarországon a nők születéskor várható egészségben töltött éveinek száma 63,9 év, ami az EU-átlag felett van.

A férfiaknál a legtöbb egészséges életévre szintén Málta számíthat, ahol a születéskor várható szám 70,1 év. A második helyen Svédország végzett 67,5 évvel, míg a harmadik helyen Olaszország áll 67,1 évvel. A legkevesebb gondtalan évet a férfiak esetében Lettországban (53 év), Szlovákiában (56,6 év) és Dániában (57,1 év) becsülték. A Magyar férfiak esetében a várható egészséges évek száma 61,3 év volt, ami szintén valamivel az uniós átlag alatt maradt.

Címkék:
#Egészség

További cikkek