Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Először haladják meg az elektromos autók a benzineseket Norvégiában

10perc.hu
2024. 09. 18.
Először haladják meg az elektromos autók a benzineseket Norvégiában

Norvégia történelmi mérföldkőhöz érkezett, mivel az országban most először van több elektromos autó, mint benzines.

Norvégia jelentős lépést tett a környezetvédelem terén, mivel az elektromos autók száma először meghaladta a benzines járművekét. Az iparági szervezetek szerint ez a világelső adat egy fontos mérföldkövet jelöl, amely az országot a fosszilis üzemanyaggal működő járművek forgalomból való kivonása felé irányítja - közölte a The Guardian.

Norvégia, amely jelentős olaj- és gáztermelő ország, célul tűzte ki, hogy 2025-re minden újonnan értékesített autó zéró károsanyag-kibocsátású legyen. E cél elérése érdekében főként elektromos autókra összpontosítanak, mivel a hidrogénüzemű járművek aránya jelenleg alacsony. Ez a célkitűzés 10 évvel megelőzi az EU által kitűzött határidőt.

Augusztusban Norvégiában az újonnan regisztrált autók 94,3%-a volt tisztán elektromos meghajtású, amit a Tesla Model Y eladásai is elősegítettek. A norvég hatóságok jelentős adókedvezményeket biztosítanak az elektromos autókra, amelyek így versenyképes árúak a benzines, dízel- és hibridmodellekhez képest.

Ez a siker éles ellentétben áll az Európában tapasztalt nehézségekkel, ahol az elektromos autók eladása 2023 végén csökkenni kezdett, és jelenleg az új autók mindössze 12,5%-át teszi ki. Norvégiában a nyilvántartásba vett 2,8 millió személygépkocsi közül 754 303 tisztán elektromos meghajtású, míg a benzines járművek száma 753 905. A dízelüzemű modellekből van a legtöbb, valamivel kevesebb mint 1 millió, de eladásaik gyorsan csökkennek.

Øyvind Solberg Thorsen, az OFV igazgatója, úgy kommentálta a történelmi jelentőségű eseményt: „Olyan mérföldkő, amelyet 10 évvel ezelőtt kevesen láttak előre. A személygépkocsi-flotta villamosítása gyorsan halad, és Norvégia így gyorsan halad afelé, hogy a világ első olyan országává váljon, ahol az elektromos autók uralják a személygépkocsi-flottát.”


 


További cikkek