Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

39 millió ember halhat meg a jövőben az antibiotikum-rezisztens fertőzések miatt

10perc.hu
2024. 09. 18.
39 millió ember halhat meg a jövőben az antibiotikum-rezisztens fertőzések miatt

Az antibiotikum-rezisztens fertőzések világszerte akár 39 millió halálos áldozatot is követelhetnek a következő negyed évszázadban.

A következő 25 évben az antibiotikumokkal szemben ellenálló fertőzések globálisan akár 39 millió ember halálát is okozhatják – derült ki egy friss kutatásból, amelyet a Medical Xpress közölt. A Global Research on Antimicrobial Resistance (GRAM) vizsgálata az első, amely globálisan értékeli az antibiotikum-rezisztencia (AMR) hosszú távú hatásait - közölte a Telex.

Az antibiotikumok hatásának csökkenése aggasztó probléma, mivel hosszú távon veszélyessé válhatnak, ahelyett hogy segítenének. Az AMR kialakulásáért az a folyamat felelős, amely során a kórokozók evolúciójuk során ellenállóvá válnak az ellenük kifejlesztett gyógyszerekkel szemben. Ráadásul, ezen kórokozók fertőzőképessége is fokozódhat.

A kutatás szerint 1990 és 2021 között évente egymillió ember halálát okozta közvetlenül az AMR. A kutatók előrejelzése alapján 2050-re ez a szám 1,91 millióra emelkedhet, ami 70 százalékos növekedést jelent. Az AMR által közvetetten befolyásolt halálesetek száma szintén drasztikusan nőhet, az évenkénti 4,71 millióról 8,22 millióra, ami 75 százalékos emelkedést jelenthet.

A kutatás szerint az 5 év alatti gyermekek körében az AMR okozta halálozások 50 százalékkal csökkentek 1990 és 2021 között. A 70 év felettiek körében viszont aggasztó növekedést mértek, itt a halálesetek 80 százalékkal nőttek, és ez a tendencia a jövőben sem változik. A kutatók szerint 2050-re megfeleződhet az 5 év alatti gyermekek halálozása, míg a 70 év felettiek esetében a szám duplájára emelkedhet.

Habár sikerült új antibiotikumokat fejleszteni, amelyek képesek felvenni a harcot a szuperbaktériumokkal, a kutatók szerint további lépésekre van szükség. A hangsúlyt a fertőzések megelőzésére, a védőoltásokra, valamint a nem megfelelő antibiotikum-használat minimalizálására kell helyezni. Az ilyen beavatkozásokkal, valamint új antibiotikumok kifejlesztésével lehet esély arra, hogy mérsékelni lehessen a 2050-re jósolt halálesetek számát.

További cikkek