Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Forradalom a kávéiparban: bab nélküli alternatívák hódítanak

10perc.hu
2024. 09. 13.
Forradalom a kávéiparban: bab nélküli alternatívák hódítanak

Babmentes kávé hódít: az alt-kávék fenntartható, környezetbarát alternatívát kínálnak a hagyományos kávé helyett.

San Francisco egyik negyedében újfajta eszpresszó jelent meg: egy olyan ital, amely egyáltalán nem tartalmaz kávébabot. Ez az úttörő megközelítés az úgynevezett alt-kávé startupok munkájának eredménye, akik a kávézás újragondolásával a környezetvédelemre és fenntarthatóságra fókuszálnak - írja a penzcentrum.hu.

Az egyik vezető alt-kávé vállalat az Atomo, amely Seattle-ből indult. A cég vezérigazgatója, Andy Kleitsch kiemelte: „Nagyon sértőnek vesszük, ha valaki azt mondja, hogy mi egy kávéhelyettesítő vagyunk”. Az Atomo célja, hogy a hagyományos kávé ízét, koffeintartalmát és élményét biztosítsa anélkül, hogy kávébabot használna.

A babmentes kávé erős környezetvédelmi érvekkel bír. A Természetvédelmi Világalap szerint a kávétermesztés a hatodik legnagyobb oka az erdőirtásnak, és a klímaváltozás miatt a termőterületek egyre magasabbra tolódnak, növelve a környezeti terhelést. Az alt-kávék fenntarthatóbb alternatívát kínálnak.

Az új technológia gazdasági előnyöket is ígér. A startupok szerint az alt-kávék hosszú távon olcsóbbak lehetnek a hagyományos kávéknál, különösen most, amikor a kávéárak rekordszintet értek el. Az Atomo jelenleg több mint 70 kávézóban kapható az USA-ban, beleértve a Bluestone Lane láncot is, és otthoni főzésre szánt terméket is kínálnak.

Az Atomo termékei datolyamagot, ramónmagot, napraforgómag-kivonatot és más természetes összetevőket tartalmaznak, amelyek speciális feldolgozásával érik el a kávéhoz hasonló ízt és aromát. Más cégek, mint a holland Northern Wonder, szintén alternatív alapanyagokat használnak, bár még a fejlesztési szakaszban vannak.

Bár a babmentes kávé ígéretes, komoly kihívásokkal néz szembe, például a hagyományos kávéhoz kötődő érzelmi kapcsolatok és ízek reprodukálásában, valamint a megfelelő befektetők és partnerek megtalálásában.

Főkép forrása:
illusztráció

További cikkek