Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Veszélyes lehet a túlzott vitaminfogyasztás

10perc.hu
2024. 09. 11.
Veszélyes lehet a túlzott vitaminfogyasztás

A túlzott vitaminfogyasztás komoly egészségügyi kockázatokat rejthet, különösen a zsírban oldódó vitaminok esetén.

A fejlett országok lakosságának közel fele rendszeresen szed mesterséges vitaminkészítményeket, ám sokan nem tudják, hogy egyes vitaminok túladagolása ugyanolyan veszélyes lehet, mint a hiányuk. A felnőttek 30-50 százaléka rendszeresen fogyaszt multivitaminokat és egyéb étrend-kiegészítőket, de különösen a zsírban oldódó vitaminok túlfogyasztása okozhat komoly problémákat - írta a Webbeteg.

Az A-vitamin szükséges napi mennyisége körülbelül 5000 NE, terhesség és szoptatás alatt ez a szám 8000 NE-re nőhet, de a túladagolás súlyos következményekkel járhat, mint például májkárosodás, hányinger vagy krónikus fáradtság. Az A-vitamin túlzott bevitele hosszú távon komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.

A D-vitamin szintén gyakori választás az immunrendszer erősítésére vagy a csontok egészségének megőrzésére. Gyermekek esetében a napi ajánlott adag 400-1000 NE, míg felnőttek számára 1500-2000 NE. Bár természetes úton (napfény, élelmiszerek) nem túladagolható, mesterséges formában bevitt nagy mennyisége fejfájást, hányingert és más kellemetlen tüneteket is okozhat.

Az E-vitamin esetében ritkábban fordul elő toxikus hatás, de a túlzott fogyasztás gasztrointesztinális problémákat eredményezhet. A vízben oldódó vitaminok, mint a B6-vitamin, kevésbé halmozódnak fel, ám hosszú távon nagy dózisban ezek is idegrendszeri zavarokat okozhatnak.

A vitaminok nem ártalmatlanok, és a túlzott bevitel épp olyan kockázatos lehet, mint a hiányuk, figyelmeztetnek az egészségügyi szakemberek. Fontos, hogy mindenki figyeljen a kiegyensúlyozott étrendre, és csak indokolt esetben, orvosi javaslatra használjon vitaminkészítményeket. 

További cikkek