Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Ennyi hóra számíthatunk idén télen

10perc.hu
2024. 09. 03.
Ennyi hóra számíthatunk idén télen

Az előrejelzések szerint a közelgő téli szezonban kevesebb hó várható Európa nagy részén, beleértve Magyarországot is, ahol az utóbbi évekhez képest csökkent csapadékra kell számítani.

Az idei télen az előrejelzések szerint jelentős csökkenés várható a hó mennyiségében Európa szinte minden részén, így Magyarországon is. Az utóbbi évekhez képest novembertől januárig kevesebb hóra számíthatunk, ami különösen érintheti a téli sportok kedvelőit. Skandinávia azonban kivételt képez, ahol helyi alacsony nyomású légtömegek több havazást hozhatnak - közölte a Dívány.

A havi előrejelzések alapján novemberben és decemberben az átlagosnál kevesebb hóval kell számolni az egész európai kontinensen, kivéve az Alpok és a Balkán északi részeit, valamint Skandináviát. A tél utolsó hónapjában, januárban sem várható jelentős hó, azonban az Európa déli részein kialakuló magas nyomású légtömeg hatására némi havazás még elképzelhető.

Az előrejelzés hosszú távú előrejelzéseken alapul, amelyek figyelembe veszik a legfontosabb időjárási hatásokat, de számos tényező még változtathat a téli csapadék mennyiségén. A kutatók az El Niño és La Niña jelenségek változásait is vizsgálták, mivel ezek hatással vannak a trópusi csapadékra és a légnyomásértékekre, amelyek globálisan befolyásolják az időjárást.

A legfrissebb előrejelzések szerint az idei télen az európai kontinens nagy része enyhébb és szárazabb időjárásra számíthat, a skandináv országok kivételével. Magyarország is azok közé a régiók közé tartozik, ahol a tél melegebb és szárazabb lesz a megszokottaknál, bár a poláris örvény alakulása még befolyásolhatja a hómennyiséget.

Címkék:
#Időjárás

További cikkek