Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Hamarosan komoly tilalmak lépnek életbe az egyszer használatos műanyag csomagolások kapcsán

10perc.hu
2024. 08. 04.
Hamarosan komoly tilalmak lépnek életbe az egyszer használatos műanyag csomagolások kapcsán

Az Európai Parlament idén tavasszal új rendeletet fogadott el, amely forradalmasítja a csomagolási hulladék kezelését a környezetvédelem érdekében. 

Idén tavasszal az Európai Parlament új, a csomagolás teljes életciklusát szabályozó rendeletet fogadott el. Néhány éven belül komoly tilalmak lépnek életbe bizonyos egyszer használatos műanyag csomagolásokra a friss gyümölcsöktől a reptéri bőrőndfóliázásig, kötelező lesz a saját dobozban lehozni az elviteles ételt, és az egyik legfontosabb előrelépésként betiltják az örök vegyi anyagok használatát az élelmiszerrel érintkező csomagolóanyagokban. Ezek lesznek a legfontosabb változások.

A sok évnyi vita után 2024 tavaszán elfogadott Csomagolási és Csomagolási Hulladék Rendelet (European Packaging and Packaging Waste Regulation, PPWR) környezetvédelmi szempontból sok előrelépést tartalmaz. A PPWR teljes hatálybalépésével felváltja majd a Csomagolási Irányelvet (94/62/EK). Jelenleg egy európai állampolgár évente közel 190 kg csomagolási hulladékot termel. 

Bővebben a témában a tudatosvasarlo.hu oldalon lehet olvasni.

További cikkek