Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Nem igaz, hogy a kisebb mennyiségű alkohol egészséges

10perc.hu
2024. 07. 25.
Nem igaz, hogy a kisebb mennyiségű alkohol egészséges

Több tanulmány is megcáfolta a mítoszt, miszerint a mérsékelt alkoholfogyasztás jótékony hatású.

Egy új tanulmány szerint a kis mennyiségű alkoholfogyasztás állítólagos előnyeit bemutató publikációk gyakran alacsony színvonalúak és félrevezetőek. A The Independent szerint ezek a tanulmányok gyakran hasonlítják össze a mérsékelt alkoholfogyasztókat olyanokkal, akik egészségi okokból mondtak le az italról. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás is hordoz potenciális egészségi kockázatokat, beleértve egyes rákos megbetegedések megnövekedett kockázatát - közölte a 24.hu.

A tanulmányt Tim Stockwell, a kanadai Victoria Egyetem munkatársa vezette. Az elemzés 107 korábbi tanulmányt vizsgált, és azt találta, hogy a könnyű vagy mérsékelt ivók (heti egy és napi két egység között fogyasztók) 14 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a vizsgált időszak alatt, mint az absztinensek. Azonban kiderült, hogy ezek a tanulmányok nem voltak megfelelő minőségűek, mivel nem különítették el a korábbi ivókat az élethosszig tartó absztinensektől.

„Egyszerűen nincs teljesen biztonságos ivási szint” – emelte ki Stockwell. Az elemzés alapján a korábbi és alkalmi ivókat külön csoportba helyező tanulmányok már nem mutattak összefüggést a mérsékelt alkoholfogyasztás és a hosszabb élettartam között. Az évtizedek óta fennálló elképzelés, hogy a mérsékelt ivás hosszabb, egészségesebb életet eredményez, több állítólagos bizonyítékon alapul. Stockwell példaként említette a francia paradoxont, amely szerint a franciák ritkábban szenvednek szívbetegségben a vörösbor fogyasztása miatt, zsíros étrendjük ellenére.

Ez a tanulmány nem az első, amely cáfolja a mérsékelt alkoholfogyasztás állítólagos pozitív hatásait. A legfrissebb ajánlások szerint a heti 14 egységnél kevesebb alkohol bevitele alacsony kockázatú ivásnak számít, de ez sem teljesen biztonságos.

Címkék:
#Egészség

További cikkek