Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A tetováló és tartós smink tinta lezárt palackjai több millió baktériumot hordozhatnak magukkal

10perc.hu
2024. 07. 20.
A tetováló és tartós smink tinta lezárt palackjai több millió baktériumot hordozhatnak magukkal
Fokozott figyelemmel kell kezelni a tetováló és tartós smink tinták palackjait a szakértők szerint.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) legfrissebb kutatása szerint a tetováló és tartós smink festékek lezárt palackjai, beleértve a sterilnek jelölt termékeket is, számos potenciálisan veszélyes baktériumot tartalmaznak. A vizsgálat kimutatta, hogy ezek a szennyeződések súlyos fertőzéseket okozhatnak, mivel a baktériumok a tetoválás során a bőr mélyére kerülhetnek, és onnan a vér- és nyirokrendszeren keresztül más szervekbe terjedhetnek - közölte a CNN.

Dr. Linda Katz, az FDA kozmetikai és színezékekért felelős vezetője szerint a szennyezett tinták komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, beleértve az endokarditisz és a szeptikus sokk súlyos szövődményeit. A tetoválók és tartós smink használói, különösen nagyobb tetoválások esetén, nagyobb veszélynek vannak kitéve a fertőzésre. A szem környékén alkalmazott tartós smink különösen magas kockázattal járhat, mivel a mikrobák a szembe is bejuthatnak, fertőzést okozva.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a tetoválótinták gyártóinak fokozottan figyelniük kell a sterilizálási folyamatokra és a minőségellenőrzésre. A sterilizálás hiánya és a gyenge minőségű gyártási folyamatok a baktériumok jelentős jelenlétéhez vezethetnek a tintákban, ami súlyos egészségügyi problémákat okozhat a felhasználóknak.

Az FDA június 2023-as útmutatója részletesen szabályozza a tetoválóipar minőségellenőrzési és sterilizálási követelményeit, azonban a szabályozás bevezetése még folyamatban van az Egyesült Államokban. A szakértők szerint ez a lépés hozzájárulhat a tetováló és tartós smink festékek biztonságának növeléséhez a jövőben.




További cikkek