Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Ki gondolta volna, hogy beválik? Íme az amerikai hadsereg hűtőtechnikája a nyári forróságra

10perc.hu
2024. 07. 16.
Ki gondolta volna, hogy beválik? Íme az amerikai hadsereg hűtőtechnikája a nyári forróságra

A rekkenő hőség kihívásaiban segítség lehet egy az amerikai hadsereg által kifejlesztett egyszerű technika.

Az országos tiszti főorvos a legmagasabb fokú hőségriasztást rendelte el, mivel a napi csúcshőmérséklet akár 41 Celsius-fokot is elérhet. Az éjszakai hőmérsékletek sem jelentenek komolyabb enyhülést.

A CBS News cikke szerint az amerikai hadsereg által alkalmazott egyik módszer egyszerűen segíthet a hőség elleni védekezésben. 

Az egyik módszer, amit katonáktól vettek át, az alkarok és bicepszek hideg vízbe mártása. 

Mindössze egy nagyobb tálba hideg vizet engednek, abba jeget tesznek, és ebben mártóztatják meg a kezüket, fél-egy percig.

Ez az egyszerű módszer akár fél-egy Celsius-fokkal is csökkentheti a test belső hőmérsékletét rövid idő alatt. A vérkeringés révén a lehűtött vér eljut a test minden részére, így hozzájárulva a hőmérséklet szabályozásához.

Az amerikai hadsereg kutatói ezt a technikát azért fejlesztették ki, hogy még a legnagyobb hőségben is frissek tudjanak maradni a katonák. A módszer használata széles körben elterjedt az Egyesült Államokban, nemcsak a katonai bázisokon, hanem tűzoltók, NASA és egyéb ipari vállalatok is alkalmazzák.

A következő napokban sem várható, hogy hazánkban jelentősen enyhül a hőmérséklet, így érdemes egy próbát tenni a fenti módszerrel. 


Címkék:
#Időjárás

További cikkek