Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kritikus a helyzet a gyerekek vízfogyasztási szokásainak tekintetében

10perc.hu
2024. 07. 14.
Kritikus a helyzet a gyerekek vízfogyasztási szokásainak tekintetében

Leginkább a 4-10 évesek vannak legnagyobb veszélyben, ötödüket fenyegeti dehidratáció.

A legfrissebb kutatások szerint sok gyermek nem fogyaszt elegendő mennyiségű vizet naponta, ami komoly egészségügyi kockázatokkal járhat - számolt be a WEBBeteg. Különösen aggasztó a helyzet a 9-10 éves fiúknál, akiknél gyakran kritikus szint alatt marad a folyadékbevitel.

A gyerekek szervezete jellemzően nem észleli eléggé a szomjúságot, ezért kulcsfontosságú, hogy a szülők megtanítsák őket a rendszeres vízfogyasztás fontosságára. 

A tiszta víz nemcsak a test működéséhez szükséges, hanem enyhíti a fáradékonyságot, segít megelőzni a fejfájást és javítja a mentális teljesítményt is.

Dr. Kovács Petra, gyermekorvos, hangsúlyozza, hogy a gyerekek teste sokkal nagyobb vízigényű, mint a felnőtteké. Ezért már reggel, ébredés után is fontos pótolni a folyadékot, és napközben rendszeresen figyelni a vízfogyasztásra, hogy a szervezet folyadékháztartása egyensúlyban maradjon.

A dehidratáció nemcsak az egészségi állapotot ronthatja, hanem súlyosbíthatja a betegségek lefolyását is. Például vírusfertőzések esetén az immunrendszer gyengébb lehet, ha nem megfelelően támogatjuk folyadékkal.

A magyar gyermekek körében végzett felmérések szerint a 4 és 10 év közöttiek közel ötöde fenyegetett a dehidratáció veszélyével. 

Különösen szorulnak odafigyelésre a 7-10 éves korosztály tagjai, akik közül sokan nem fogyasztanak elegendő vizet naponta. Ez részben azzal magyarázható, hogy a gyerekek gyakran nem érzik fel időben a szomjúságot, és inkább más italokhoz fordulnak, ami nem mindig pótolja a szükséges vízmennyiséget.

Szakértők szerint a megfelelő vízfogyasztás kialakítása kulcsfontosságú a gyerekek egészségének megőrzésében és fejlődésében. 

Címkék:
#Egészség

További cikkek