Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Tüntetés volt Spanyolországban, felháborodtak Barcelona lakosai a tömegturizmus miatt

10perc.hu
2024. 07. 08.
Tüntetés volt Spanyolországban, felháborodtak Barcelona lakosai a tömegturizmus miatt

Szombaton több ezren vonultak Spanyolország, Barcelona utcáira, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek a várost fojtogató tömegturizmus miatt.

Barcelona, Spanyolország legnépszerűbb turisztikai célpontja, évről évre egyre nagyobb turista forgalmat tudhat magáénak, tavaly például több mint 12 millió látogató fordult meg itt - írja a 24.hu. A város lakói szerint a turisták által okozott terhelés komoly gazdasági és társadalmi problémákat eredményeznek.

Az ingatlanpiacot például az utóbbi évtizedben 68 százalékos áremelkedés sújtotta, miközben a helyi kiskereskedelmi egységek és munkavállalók munkakörülményei is romlottak.

A tiltakozók számos transzparensen hordoztak olyan feliratokat, mint "Elég! Húzzunk határt a turizmusban" és "Csökkentsük a turizmust, most!". A helyiek egyre növekvő elégedetlensége miatt a városvezetés komoly lépéseket tett: 

A tiltakozók dühös tömege vízipisztolyokkal locsolják le a külföldi látogatókat a barcelonai éttermekben – mindeközben ezrek vonulnak a katalán fővárosba, és arra szólítják fel a turistákat, hogy "menjenek haza".

2029-től megtiltják, hogy rövid távra lakásokat adjanak ki turistáknak, azzal a céllal, hogy enyhítsék a lakhatási válságot és visszaszorítsák a negatív hatásokat

- számolt be a Telex.

A tömegturizmus problémája átlépte Barcelona határait is

Spanyolország a világ második leglátogatottabb turisztikai célpontja Franciaország után, tavaly pedig 85,1 millió külföldi turista látogatott az országba. 

Katalónia volt a legkeresettebb régió 18 millió látogatóval, míg a Baleár-szigetek és a Kanári-szigetek is jelentős turistaáradatot tapasztaltak.

Barcelonában a lakosság és a városvezetés egyaránt küzd a turizmus okozta kihívásokkal, miközben igyekeznek megőrizni a város vonzerejét és életminőségét mind a helyiek, mind a látogatók számára.

További cikkek