Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Továbbra is Bécs a világ legélhetőbb városa

10perc.hu
2024. 06. 27.
Továbbra is Bécs a világ legélhetőbb városa

Bécs újból első helyen végzett a legélhetőbb városok listáján, azonban Budapest is sokat javított pozícióján.

Bécs ismét a világ legélhetőbb városa lett, míg Budapest a leggyorsabban fejlődő városok között szerepel és már a 32. helyen áll az Economist Intelligence Unit (EIU) idei rangsorában - közölte a hvg.

Az EIU globális rangsorában 173 nagyváros életminőségét értékelték stabilitás, egészségügyi ellátás, oktatás, kultúra, környezet és infrastruktúra szempontjából. Bécs 98,4 pontot ért el a megszerezhető 100-ból, és immár harmadik éve vezeti a listát. Az élmezőnyben helyet kapott még Koppenhága, Zürich, Melbourne, Calgary, Genf, Sydney, Vancouver, Oszaka és Auckland.

Az EIU jelentése szerint Nyugat-Európa a világ legélhetőbb régiója. A régió 30 városa átlagosan 92 pontot szerzett, bár ez 0,3 ponttal alacsonyabb a tavalyi eredménynél, főként a stabilitási kritérium romlása miatt, amit a bűnözés és a zavargások okoztak. Észak-Amerika városai átlagosan 90,5 pontot értek el, ami 0,1 ponttal kevesebb a tavalyinál, így ez a régió a második helyen áll.

Budapest 92 pontot kapott, hét helyet előrelépve a 32. helyre került. Az elmúlt évben jelentősen javult pozíciója a rangsorban.

Az EIU rangsorában Tel-Aviv esett vissza a legnagyobb mértékben, 70,7 ponttal a 112. helyre került, 20 helyet veszítve tavalyhoz képest. A lista végén Damaszkusz áll 30,7 ponttal, mellette Tripoli, Algír, Lagos, Karacsi, Dakka, Harare, Port Moresby, Kijev és Caracas található a legrosszabb életminőségű városok között.




Hirdetés

További cikkek