Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Újabb előírást fogadott el az EU a műanyag palackokat illetően

10perc.hu
2024. 06. 07.
Újabb előírást fogadott el az EU a műanyag palackokat illetően

Újabb szigorítást fogad el júliustól az Európai Unió a műanyag palackok kupakjára vonatkozóan.

Az Európai Unió új rendelete 2024 júliusától betiltja a hagyományos műanyag kupakokat az italos palackokon. A cél a műanyag hulladék csökkentése és a környezet védelme - közölte a hvg.

Miért van szükség a változásra?

A kupakok gyakran elhagyatkoznak, szennyezik a környezetet, és kárt okoznak a tengeri élővilágban. Becslések szerint évente 8 milliárd műanyag kupak kerül a tengerekbe. Ezek a kupakok bekeverednek a tengeri élővilág táplálékláncába, és kárt okoznak a madarakban, halakban és más állatokban.

Az Euronews elemzése szerint a rögzített kupakok csökkentik a hulladékot és javítják az újrahasznosítást. A kupakok a palackhoz rögzítésével a fogyasztók kevésbé valószínű, hogy elveszítik őket, és kevésbé valószínű, hogy a környezetbe kerülnek. Ezenkívül a rögzített kupakok könnyebben elválaszthatók a palackoktól az újrahasznosítás során, ami javítja az újrahasznosítási arányt.

Mit hoz a jövő?

Az italgyártóknak többféle megoldást kell kidolgozniuk a kupakok rögzítésére. Néhány lehetséges megoldás:

  • Tethered cap: A kupakot egy vékony műanyagszalaggal rögzítik a palackhoz.
  • Twist-off cap: A kupakot a palack nyakára csavarják, és nem lehet leválasztani.
  • Push-on cap: A kupakot a palack nyakára nyomják, és nem lehet leválasztani.

Az Európai Unió szabad kezet ad a gyártóknak abban, hogy miként oldják meg a kupakok rögzítését a palackon. Emiatt valószínűleg többféle megoldással is találkozni lehet majd a boltok polcain.

A rögzített kupakok mellett az Európai Unió hamarosan betiltja a friss zöldségek és gyümölcsök, a miniatűr piperecikkek és a gyorséttermi ételek csomagolását is.

Hirdetés

További cikkek