Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kullancsszezon: Így távolítsd el a kullancsot biztonságosan

10perc.hu
2024. 06. 07.
Kullancsszezon: Így távolítsd el a kullancsot biztonságosan

A Semmelweis Egyetem videóban mutatta meg a biztonságos kullancseltávolítás módját.

A kullancsszezon beköszöntével a megelőzés válik a legfontosabb feladattá. Megfelelő ruházat, kullancsriasztó és alapos átvizsgálás segíthet elkerülni a vérszívók támadását, áll a Semmelweis Egyetem oktatóvideójában.

Az oktatóvideó megnyugtatóan jelzi, hogy nincs ok pánikra, ha kullancsot találunk a bőrünkön, de a gyors eltávolítás kulcsfontosságú - közölte a Telex.

Minél tovább marad a bőrben a kullancs, annál nagyobb a fertőzés veszélye. 

A kullancs eltávolításához szükséges eszközök, mint a kullancscsipesz és -kanál, bármely patikában beszerezhetők, de körömmel is ügyesen eltávolíthatóak. Dr. Kovács Anikó, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika bőrgyógyásza szerint a kullancsot a fejénél kell megfogni, hogy elkerüljük a kórokozók bőrbe jutását.

Bár a kullancsok akár háromszáz betegséget is hordozhatnak, az emberre csak néhány veszélyes, mint a Lyme-kór és a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. A Lyme-kór antibiotikummal gyógyítható, ezért ha a bőrünkön körkörös vagy ovális pír jelenik meg, forduljunk orvoshoz. A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen védőoltással védekezhetünk a leghatékonyabban.

A kullancs eltávolítása után fertőtlenítsük a sebet, és jegyezzük fel a csípés helyét és időpontját. Dr. Kádár Emese háziorvos szerint a csípés helyét 1-2 hétig figyelni kell, és ha bőrtünet jelentkezik, orvoshoz kell fordulni.

A teljes videó itt tekinthető meg:



Címkék:
#Egészség

Hirdetés

További cikkek