Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Segíthet a vegán étrend a refluxon?

10perc.hu
2024. 05. 25.
Segíthet a vegán étrend a refluxon?

Az elmúlt évtizedekben egyre többen szenvednek a reflux tüneteitől.

A gyomor savas tartalmának visszaáramlása a nyelőcsőbe komoly kényelmetlenségeket és akár hosszútávú egészségügyi problémákat is okozhat. Azonban a megfelelő étkezési szokásokkal jelentősen enyhíthetők ezek a tünetek.

A VegNews cikke szerint kutatások azt sugallják, hogy több mint 60 millió amerikai szenved legalább havonta egyszer ebben a betegségben, miközben több mint 15 millió embernek minden nap meg kell küzdenie vele.

Az étrendi változtatások között kiemelkedő szerepet kap a növényi alapú étrend. 

A legtöbb dietetikus szerint a nem citrusos gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék, magvak és növényi alapú fehérjeforrások fogyasztása segíthet a reflux tüneteinek csökkentésében.

 Az ilyen ételek könnyebben emészthetők és kevesebb savat termelnek a gyomorban, így csökkentik annak visszaáramlásának kockázatát.

Egyes ételek és italok különösen hajlamosak a refluxot kiváltani. Az alkohol, a koffein, a fűszeres és zsíros ételek, valamint a citrusfélék gyakran előidézik a gyomorégést. Ezért fontos ezeket az ételeket és italokat kerülni vagy mérsékelni azok fogyasztását - írja a Prove.

A kutatások azt mutatják, hogy a teljes kiőrlésű gabonafélékek, a gyökérzöldségek és a zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztása csökkentheti a reflux tüneteit.

Ezek az ételek nemcsak gazdagok rostokban és vitaminokban, de könnyen emészthetők és kevésbé irritálják a gyomrot.

Fontos megjegyezni, hogy a növényi alapú étrend önmagában nem jelent teljes megoldást a reflux kezelésére. Fontos az étrend megfelelő összeállítása és az étkezési szokások figyelembevétele mellett más kezelési módszerek alkalmazása is. A gyomorégés megelőzésében segíthet a „többször kevesebbet” elv betartása, valamint a lassú, komótos étkezés gyakorlása.

Címkék:
#Egészség

További cikkek