Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Jön a nyár, egyre többet használjuk a klímánkat – Jótanácsok a hűtési szezon előtt

10perc.hu
2024. 05. 18.
Jön a nyár, egyre többet használjuk a klímánkat – Jótanácsok a hűtési szezon előtt

Nagy hőségben se hűtsük 20 fok alá a levegőt, illetve a kinti és benti hőmérséklet között ne legyen 5-8 foknál nagyobb a különbség.

Az elektromos légkondicionálás az Egyesült Államokból indult hódító útjára 1902-ben.

A készülékek használói hamar rájöttek arra, hogy nem elég felszerelni és működtetni a gépeket, elengedhetetlen a rendszeres tisztitás és a karbantartás, ellenkező esetben súlyos tüdőbetegséget kockáztatnak, a koszos szűrőkben megtelepedő baktériumok és gombák miatt. Vagyis a nem megfelelő használattal többet árt a készülék, mint használ.

Napjainkra a klímaberendezés már alapvető kényelmi funkciót lát el az otthonokban, irodákban, üzletekben. Azonban, ha nem tartjuk be a használathoz kapcsolódó lényeges szabályokat, a készülékek közvetett módon úgy is megbetegíthetnek, ha rendszeresen kitisztíttatjuk azokat.

Fontos tudni, hogy a klímát soha ne állítsuk közvetlenül az arcunkra vagy bármely más testrészünkre, mert a drasztikusan lehűtött levegő az érintett testrészben reumatikus problémákhoz vezethet. Általánosan elfogadott szabály, hogy nagy hőségben se hűtsük 20 fok alá a levegőt, illetve a kinti és benti hőmérséklet között ne legyen 5-8 foknál nagyobb a különbség.

A mai modern készülékek a hőszivattyús működési mechanizmusnak köszönhetően már jóval túlmutatnak a hűtési funkción. A fűtés, a páraszabályozás és a légtisztítás is fontos szempont lehet. A párátlanítás jelentősége napjainkban széles körben ismert, főként azokban a háztartásokban, ahol gyakori a penész előfordulása, illetve allergiával vagy asztmával küzdenek a családtagok.

A szellőztetés a legjobb „gyógymód” lehet, és már vannak olyan eszközök, melyek a nyílászárók használata nélkül megoldják a problémát. A készülék úgy tud friss levegőt bejuttatni a hűtött vagy fűtött helyiségbe, hogy az elhasznált levegő energiájával, többlet energia felhasználása nélkül, előfűti vagy előhűti a kinti levegőt. Az elhasznált levegő felhasználásával jelentős energiamegtakarítás érhető el. Ezek a modellek rendkívüli hasznos szolgálatot nyújthatnak például orvosi rendelőkben, éttermekben.

A fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló rendelet szerint, klímaberendezés telepítését, beüzemelését, karbantartását csak a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által elfogadott, jóváhagyott, képesítéssel rendelkező vállalkozás végezheti. Ennek oka, hogy a legtöbb berendezésben használt klímagáz üvegházhatású gáz, amely veszélyes a környezetre, ezáltal az egészségre is. Jogosultsággal rendelkező szerelőkre a Klímagáz adatbázis nyitóoldalán található „Térképes képesített vállalkozás kereső” menüpontban lehet rákeresni. 

Címkék:
#Egészség

Hirdetés

További cikkek