Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Egy évvel az úttörő agydaganat kezelés után továbbra is tünetmentes egy ausztrál orvos

10perc.hu
2024. 05. 18.
Egy évvel az úttörő agydaganat kezelés után továbbra is tünetmentes egy ausztrál orvos

A férfi egyedülálló esetet képvisel.

Egy évvel azután, hogy egy világszínvonalú kezelésen esett át glioblasztómája miatt, az ausztrál orvos, Richard Scolyer továbbra is tünetmentes. A neves patológus kísérleti terápiája saját úttörő melanoma kutatásán alapul. Scolyer glioblasztóma altípusa annyira agresszív, hogy a legtöbb beteg kevesebb mint egy évet él túl. Az 57 éves professzor legutóbbi MRI vizsgálata azonban ismételten nem mutatott ki tumort.

„Őszintén szólva idegesebb voltam, mint bármelyik korábbi vizsgálat előtt” mondta a BBC-nek. „Nagyon boldog és elégedett vagyok... nem is lehetnék boldogabb.”

Prof. Scolyer Ausztrália egyik legelismertebb orvosa, és idén az Év Ausztráljának választották kollégájával és barátjával, Georgina Longgal együtt, az életmentő melanoma kutatásaik elismeréseként. Az utóbbi évtizedben a Melanoma Intézet Ausztrália társigazgatóiként végzett immunterápiai kutatásaik drámai módon javították az előrehaladott melanoma betegek túlélési esélyeit világszerte. A páciensek fele mostanra gyakorlatilag meggyógyul, szemben a korábbi kevesebb mint 10%-kal. Ezt a kutatást használják Prof. Long és csapata Scolyer kezelésére is, azzal a reménnyel, hogy az ő rákjára is megoldást találjanak. Melanomában Long és csapata felfedezte, hogy az immunterápia hatékonyabb, ha gyógyszerek kombinációját alkalmazzák, és ha a műtét előtt adják be őket. 

Így Scolyer tavaly lett az első agydaganatos beteg, aki kombinált, műtét előtti immunterápiában részesült. Ő az első, akinek tumora jellemzőire szabott vakcinát is kapott, amely fokozza a gyógyszerek rákfelismerő képességét.

Az év elején nehéz hónapokon át epilepsziás rohamokkal, májproblémákkal és tüdőgyulladással küzdött, de mostanra jobban érzi magát. „Most érzem magam a legjobban hosszú idő óta” – mondta, hozzátéve, hogy minden nap újra edz, ami számára gyakran egy laza 15 kilométeres futást jelent. „Ez nem jelenti azt, hogy az agydaganatom meggyógyult... de jó tudni, hogy még nem tért vissza, így még több időt tölthetek feleségemmel, Katie-vel és három csodálatos gyermekemmel.”

Az eddigi eredmények óriási izgalmat keltettek, hogy a duó talán egy olyan felfedezés küszöbén áll, amely egy nap segíthet az évente mintegy 300,000 agydaganatos betegnek világszerte. Scolyer és Long korábban elmondták, hogy a gyógyulás esélye „minimális”, de remélik, hogy a kísérleti kezelés meghosszabbítja Scolyer életét, és hamarosan klinikai próbákhoz vezet a glioblasztómás betegek számára.

Jelenleg egy tudományos cikkük van felülvizsgálat alatt, amely részletezi Scolyer kezelésének első heteinek eredményeit, de Long hangsúlyozza, hogy még messze vannak egy jóváhagyott és szabályozott kezelési eljárás kifejlesztésétől. „Rengeteg adatot generáltunk, hogy alapot teremtsünk a következő lépéshez, hogy minél több embernek segíthessünk” – mondta. „Még nem tartunk ott. Arra kell összpontosítanunk, hogy bebizonyítsuk, hogy ez a műtét előtti, kombinált immunterápia megközelítés sok embernél működik.”

Roger Stupp, aki után a jelenlegi glioblasztóma kezelési protokollt nevezték el, az év elején azt mondta a BBC-nek, hogy Scolyer prognózisa „komor”, és még korai megmondani, hogy a kezelés működik-e. Hozzátette, hogy bár Scolyer korábbi eredményei „bátorítóak” voltak, szeretné, ha 12, sőt 18 hónapot elérne visszaesés nélkül, mielőtt izgatott lenne.

Scolyer már büszke az általa generált adatokra, és hálás családjának és orvosi csapatának a támogatásért. „Büszke vagyok a csapatomra. Büszke vagyok rájuk, hogy hajlandóak kockázatot vállalni ezen az úton.” „Ez reményt ad, hogy talán ez az irány érdemes a további hivatalos vizsgálatra.”

Főkép forrása:
Professor Richard Scolyer AO - My Uncertain Path (Facebook)
Címkék:
#Egészség

További cikkek