Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Cohousing - Vajon a házközösségeké a jövő?

10perc.hu
2024. 05. 18.
Cohousing - Vajon a házközösségeké a jövő?

A cohousing Nyugat-Európában már elterjedt lakhatási forma, és megjelentek az első magyarországi képviselői is.

Cohousingról akkor beszélünk, amikor hasonló gondolkodású emberek költöznek össze egy közös otthonba, amelyet közösen alakítanak ki, és a működési szabályokat is közösen hozzák. Nem sima társbérletről van tehát szó, és nem elsősorban azért költöznek össze az emberek, mert amúgy drága lenne a saját albérlet vagy ingatlan.

A fő vonzerő a közösségi együttlét, hogy a lakók segíteni, támogatni is tudják egymást, és elkerülik az elmagányosodást. Itthon igazi, társasház léptékű cohousing még nincs, de hasonló kezdeményezések már vannak. A CoHousing Budapest Egyesület például azt tűzte ki céljául, hogy megvalósítják az első magyar mintaprojektet, amelyet reményeik szerint számos más hazai cohousing követ majd.

olvashatjuk annak a videónak a leírásában, mely a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

A cohousing nem sima társbérlet, hanem közösségi lakhatás, amely a spórolás mellett a fenntarthatóságról, a környezettudatosságról, a közösségi létről és az egymás iránti felelősségvállalásról is szól. - olvasható a Telex cikkében. Vajon lehet ez az egyik megoldás a megfizethetetlen albérletek és ingatlanárak idején?

További cikkek