Egy 30 éves tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása korai halálozási kockázattal jár – de a különböző élelmiszerek eltérő hatást fejtenek ki -közölte a CNN.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek azok, amelyek „konyhákban soha vagy ritkán használt összetevőket vagy olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amelyeknek az a funkciója, hogy a végterméket ízletessé vagy vonzóbbá tegyék”.
Ezek az összetevők – például üdítőkben, chipsekben, csomagolt levesekben, rögökben és fagylaltokban – tartalmazhatnak tartósítószereket penészgomba vagy baktériumok ellen, mesterséges színezékeket, emulgeálószereket a szétválás megakadályozására, valamint hozzáadott vagy módosított cukrot, sót és zsírokat, hogy vonzóbbá tegyék az ételeket. A feldolgozott húsok, valamint a cukros ételek és italok nem korrelálnak ugyanazokkal a kockázatokkal, mint az ultrafeldolgozott teljes kiőrlésű gabonák, közölte Dr. Mingyang Song, a tanulmány vezető szerzője, a Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola klinikai epidemiológiai és táplálkozástudományi docense.
A tanulmány több mint 100 000 egészségügyi szakember adatait elemezte az Egyesült Államokban, akiknek a kórtörténetében nem szerepelt rák, szív- és érrendszeri betegség vagy cukorbetegség. 1986-tól 2018-ig a résztvevők kétévente adtak tájékoztatást egészségügyi és életmódbeli szokásaikról. Négyévente részletes élelmiszer-kérdőívet töltöttek ki. A The BMJ folyóiratban szerdán megjelent tanulmány szerint a legkevésbé ultrafeldolgozott ételeket fogyasztó csoport átlagosan körülbelül három adagot evett naponta, míg a legmagasabb átlagosan hét adagot. Az adatok szerint azoknál, akik a legtöbbet ettek, 4%-kal nagyobb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata, beleértve a neurodegeneratív halálozások kockázatát 9%-kal. Song a korrelációt „mérsékeltnek” nevezte, megjegyezve, hogy a kapcsolat nem volt egyformán erős mindenféle ultrafeldolgozott élelmiszer között. "A pozitív asszociációt főként néhány alcsoport okozza, beleértve a feldolgozott húst és a cukorral édesített vagy mesterségesen édesített italokat."
Ennek a tanulmánynak a megállapításai összhangban vannak a területen végzett több száz másik kutatás eredményeivel, de ezt az egyedivé teszi, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek kategóriáján belül különböző alcsoportokból bontakozik ki – mondta Dr. Marion Nestle, Paulette Goddard professzor, a táplálkozás, az élelmiszer-tanulmányok és a tanulmányok emerita professzora. közegészségügy a New York-i Egyetemen.
Meg kell válnunk minden ultrafeldolgozott élelmiszertől?
Song nem feltétlenül javasolja az összes ultrafeldolgozott élelmiszer teljes elutasítását, mert ez egy változatos kategória, mondta.
"A gabonafélék, a teljes kiőrlésű kenyerek például szintén ultrafeldolgozott élelmiszernek számítanak, de tartalmaznak különféle hasznos tápanyagokat, például rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat. Másrészt úgy gondolom, hogy az embereknek meg kell próbálniuk elkerülni vagy korlátozni bizonyos ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását, mint például a feldolgozott hús, a cukorral édesített italok és a potenciálisan mesterségesen édesített italok."
Az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel kapcsolatban további kérdésekre is választ kell adni. Először is, a közelmúltban végzett tanulmány erős a lefedett idő miatt, de ez egy megfigyeléses tanulmány. Ez azt jelenti, hogy bár a kutatók képesek megfigyelni az összefüggést, nem mondhatják, hogy az élelmiszerek okozták a haláleseteket – mondta Dr. Peter Wilde, az Egyesült Királyság Quadram Institute Bioscience emeritus munkatársa. Song szerint a kutatóknak jobban meg kell vizsgálniuk az ultrafeldolgozott élelmiszerek azon összetevőit, amelyek hatással lehetnek az egészségre – legyenek azok élelmiszer-adalékanyagok, emulgeálószerek vagy ízesítők –, hogy tanácsot adhassanak a kormányoknak és intézményeknek az élelmiszerek szabályozásával kapcsolatban.
Az általános étrend a legfontosabb
A kutatók azt is megállapították, hogy a halálozás kockázatának csökkentésében a legfontosabb tényező az egyén általános étrendjének minősége, mondta Song. „Ha az emberek általában egészségesen táplálkoznak, nem hiszem, hogy félniük kell vagy kiborulniuk. Az általános táplálkozási minta továbbra is a domináns tényező, amely meghatározza az egészségügyi eredményeket."
Az egészséges táplálkozás változatos, minél több színes gyümölcsöt és zöldséget, valamint teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz – mondta Wilde. „Ha aggódik az élelmiszer-adalékanyagok miatt, akkor válasszon olyan élelmiszereket, amelyek alacsony adalékanyagokat tartalmaznak” – mondta egy e-mailben. "Csak ügyeljen a fogyasztani kívánt (ultrafeldolgozott élelmiszerek) tápanyagtartalmára."
Azt is fontos felismerni, hogy az ételeket kiegyensúlyozottan kell fogyasztani. A gyümölcslé mérsékelten fogyasztva hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, de túlzott mennyiségben magas cukorszint lesz, ami felülírhatja az előnyeit, mondta Wilde. „Ez nem fekete-fehér” – mondta. "Egy adott étel nem jó vagy rossz, mindkettő elemeit tartalmazza, és a kettő közötti egyensúly attól függhet, hogy mennyit eszel."
Ultraprocessed foods are linked to poor health. But scientists are only beginning to understand why. https://t.co/nkvJz45P0Z
— The New York Times (@nytimes) May 6, 2024