Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Bármikor szétrobbanhat a Lentiben élő férfi szíve – Orvosi csoda, hogy még életben van

10perc.hu
2024. 05. 04.
Bármikor szétrobbanhat a Lentiben élő férfi szíve – Orvosi csoda, hogy még életben van

László sok éve szenved már rejtélyes betegségétől, hat infarktuson van túl, mégsem derült ki igazán, mi is a baja, de az is életveszélyt jelent számára, ha felkel az ágyából.

Egészen döbbenetes életet kell, hogy éljen egy Lentiben élő férfi, aki már attól komoly veszélyben van, ha egyáltalán megmozdul. Ugyanis egy rejtélyes betegség miatt a szíve annyira gyenge, hogy már attól azonnal infarktust kap, ha felkel az ágyból. Új szívet kellene kapnia ahhoz, hogy esélye legyen a normális életre, de a diagnózisig nem kaphat új szervet. Eddig összesen hat infarktust kapott, és kizárólag a szívátültetés mentené meg, de nem kerül fel a listára. Ugyanis a transzplantációs listára a kezelőorvos indítványozására lehet felkerülni. Előtte ki kell vizsgálni, hogy a beteg alkalmas-e a szervátültetésre, nem áll-e fent olyan betegség, ami ezt megakadályozná. A listára kerülésről a Transzplantációs Bizottság dönt, majd a beteg várakozó státuszba kerül.

Nos, Lászlónak egy pontos diagnózisra kell várnia, utána jöhetne a bizottság. Három évvel ezelőtt elvégezték rajta a transzplantációs alkalmassági vizsgálatot, akkor azonban az orvosok három hónap gyógyszeres kezelés után úgy döntöttek, a szervátültetés nem indokolt.

"Gyakorlatilag halálra ítéltek" – mondja László a Blikknek, aki azzal a tudattal él, hogy bármikor szétrobbanhat a szíve. Az orvosok konkrétan így fogalmaztak neki a sokadik diagnózis után.

Bármennyit is fejlődött az egészségügy, bármennyire régen szenved a férfi a rejtélyes betegségétől, senki sem tudja megállapítani, hogy igazából mi is a baja. Már gyerekkora óta éli ezt az életnek alig nevezhető létet, és szinte semmit sem tehet ellene semmit. Minden mozdulat veszélyeket rejt magába, ugyanis senki sem tudhatja, mi lehet László számára azonnal végzetes.

„Koraszülöttként jöttem a világra, már akkor sejtették, hogy a keringési rendszeremmel nincs rendben valami. Az igazi bajok akkor kezdődtek, amikor magas vérnyomással diagnosztizáltak. Aztán keringési problémák léptek fel, 41 fokos lázzal kórházba kerültem – mesélte a férfi.

Mint elmondta, azok voltak az első jelek, amiket számtalan másik olyan követett, amik miatt önmagában is bent fogják az embert az orvosok. László azonban azt mondja, nála több éven át sorozatban hibáztak a doktorok, leginkább azért, mert gyakran túl későn, vagy hanyag módon diagnosztizálták.

„Volt olyan, hogy a szervezetemből szinte az összes kálium kiürült, ami a szív és a sejtek egészséges működéséhez kellene. Mentővel vittek kórházba, a mentőorvos a rohamkocsiban azért imádkozott, hogy élve jussak be az intézménybe. A nyugalmi pulzusom lezuhant 40-re, a terheléses vizsgálat során felugrott 180-ra – egy egészséges ember pulzusa 60-85 között van percenként, sportolás közben akár 130 is lehet” – elevenítette fel egy korábbi rosszullétét.

Volt, hogy munka közben egyszer csak elájult, leesett a székről, aztán odáig jutott, hogy már attól is elfáradt, ha megebédelt. Két hónap alatt 20-30 kilót hízott a rossz keringés miatti vízfelhalmozódástól. Néhány év elteltével már a nyugalmi pulzusa is 170 volt. Szakembertől szakemberig járt, külföldi orvosokkal is felvette a kapcsolatot.

„Egy Franciaországban lévő doktor nem értette, miért nem vagyok még a transzplantációs listán, de a Széchenyi-díjas szívsebész, emeritus-professzor Papp Lajosnál is jártam. Ő is kimondta: csak az átültetés mentheti meg az életemet – állította László, aki szerint a vele foglalkozó orvosok több hibát is vétettek. Előfordult, hogy panaszai után nem csináltak EKG-vizsgálatot, vagy simán csak hazaküldték, miután megállapították, hogy a szíve 32 százalékos teljesítménnyel működik: „Azt mondták, hogy jól van az úgy. Mostanra már 30 százalék alatti a szívműködésem”.

Hogy valóban bemutathassuk, hogy mennyire nincs élete a szíve miatt a férfinek, nem árt tudni, hogy az eddigi hat szívinfarktusa mellett volt egy érfestése. Ezt követően derült ki, hogy olyan koszorúér-rendellenességgel is küzd, ami azonnali szívmegállást okozhat.

„Elvileg már az utcára sem szabadna kilépnem, de néha muszáj megtenni. Ilyenkor háromszoros adag gyógyszert veszek be, de gyakorlatilag néhány méter megtétele után már alig kapok levegőt, annyira elfáradok” – fogalmazott lemondóan László, aki úgy éli meg minden percét, hogy pontosan tudja, a szíve bármikor megállhat – és talán nem tudják újraindítani többé.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek