388.95 Ft

362.02 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Magyar egészségügy: Gyakoriak a hiányosságok a háziorvosi ügyeletekben

10perc.hu
2024. 04. 25.
Magyar egészségügy: Gyakoriak a hiányosságok a háziorvosi ügyeletekben

Nem segít a magyar egészségügy egyébként is rossz állapotán, hogy a Belügyminisztérium ellenőrzései során a rendelők 39%-ban nem találták a háziorvost.

A Belügyminisztérium legutóbbi ellenőrzései során súlyos hiányosságokat tártak fel a háziorvosi ügyeletek működésében - írja a Népszava.

Az esetek 39 százalékában a háziorvost nem találták a rendelőjében, sőt, harmaduk telefonon sem volt elérhető. A minisztérium a valóságban nem működő telephelyek működési engedélyét visszavonta, és további ellenőrzéseket rendelt el.

A legfontosabb megállapítások:

  • Nem volt rendelés a bejelentett időben: Több esetben az ellenőrök arra érkeztek, hogy a rendelőben nem volt rendelés a hatóságnak bejelentett időszakban.
  • Nem volt rendelő a bejelentett címen: Előfordult, hogy a bejelentett címen nem találtak rendelőt, sőt, a rendelők 12%-át az utóellenőrzés során sem találták meg a megadott címen.
  • Hiányos betegellátás: A betöltetlen körzetekben a helyettesítők nem a helyettesített praxisban, hanem a saját rendelőjükben fogadták a betegeket, akiket önkormányzati kisbuszokkal szállítottak oda.
  • Hiányzó szakdolgozók: A NEAK ellenőrei több helyen kifogásolták, hogy a bejelentett 8 órás munkaidő ellenére a szakdolgozók csak a rendelési idő 4 órájában tartózkodtak a munkahelyükön.

A Belügyminisztérium további ellenőrzéseket rendelt el:

A minisztérium a tapasztalatok alapján a háziorvosok további ellenőrzését tartja indokoltnak. A tervek szerint áprilisban a hevesi, augusztusban és szeptemberben a vasi, októberben pedig a tolnai háziorvosi szolgálatokat fogják ellenőrizni. Ezen kívül az ezer fő feletti praxisok ellenőrzését is tervezik.

További cikkek