391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Nagy-Britannia elfogadta a dohánytermékek vásárlásának betiltásáról szóló tervezetet

10perc/MTI
2024. 04. 17.
Nagy-Britannia elfogadta a dohánytermékek vásárlásának betiltásáról szóló tervezetet

Nagy-Britannia dohánytermék-vásárlási tilalmat vezet be a jövőben születő generációk számára, hogy ezzel megfékezzék a dohányzás okozta haláleseteket.

A londoni parlament mérföldkőnek számító döntést hozott: fokozatosan betiltják a dohánytermékek vásárlását az 2009. január 1. után születettek számára. A tervezet, amely várhatóan jogerőre emelkedik, Nagy-Britanniát a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes szabályozásával rendelkező országává teszi.

A cél a dohányzás okozta halálozások és megbetegedések számának drasztikus csökkentése. A dohányzás a megelőzhető halálozás vezető oka Nagy-Britanniában, évente 80 000 ember halálát okozza. A dohányzáshoz köthető betegségek, mint a rák, a szív- és érrendszeri betegségek és a légúti megbetegedések hatalmas terhet rónak az egészségügyi ellátórendszerre.

A törvénytervezet üdvözlő lépés a dohányzás elleni küzdelemben. A Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) vezetői hangsúlyozták, hogy ez a legjelentősebb dohányzásellenes intézkedés az elmúlt évtizedekben, és hozzájárul ahhoz, hogy egy egészségesebb generáció nőjön fel.

A lépés nem maradt visszhang nélkül. A dohányipar tiltakozik a döntés ellen, és aggályait fejezi ki a munkahelyek elvesztése miatt. A dohányosok jogaiért küzdő szervezetek is aggódnak a dohányosok stigmatizálódása miatt.

Fontos megjegyezni, hogy a törvénytervezet még nem végleges. A Lordok Házának is jóvá kell hagynia, majd harmadik olvasatban is meg kell szavazni az alsóházban. Azonban a tervezet széleskörű támogatottsága miatt valószínű, hogy jogerőre emelkedik.

A dohánytermékek vásárlásának betiltása Nagy-Britanniában mérföldkőnek számít a dohányzás elleni küzdelemben. Ez a lépés példaként szolgálhat más országok számára is a dohányzás okozta halálozások és megbetegedések visszaszorításában.

További cikkek