392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Ez történik a szervezetben a közösségi média használata közben

10perc.hu
2024. 04. 11.
Ez történik a szervezetben a közösségi média használata közben

Számos kutatás bizonyította, hogy több összefüggés van, mint ami elsőként eszünkbe jutna.

A közösségi média rendkívül befolyásos eszköz a modern társadalomban, és az emberek mindennapi életét jelentősen átalakítja. Azonban a közösségi média használata nem csupán szórakozást nyújt, hanem komoly hatással van az agyra és az egészségre is - írta a WMN.

Clifford Segil neurológus szerint a közösségi média agyunk számos területét aktiválja, hasonlóan a videójátékokhoz. A hírfolyamok görgetése közben látásunk, hallásunk és nyelvi feldolgozásunk is aktív marad, ezáltal intenzív élményeket nyújtva. Az új információk, lájkok és pozitív visszajelzések dopamint és szerotonint szabadítanak fel az agyban, amelyek örömérzetet keltenek. Azonban a túlzott dopaminhatás idővel függőséghez vezethet, és a negatív hatásokat is fokozhatja.

A "doom-scrolling" jelensége során az emberek állandóan negatív híreket olvasnak a közösségi médiában, ami szorongást és stresszt okozhat. Egyes kutatások szerint a folyamatos negatív tartalomnak való kitettség növelheti az immunrendszer gyulladását is, ami hosszú távon egészségügyi problémákat okozhat.

David S. Lee és kollégái kutatásai kimutatták, hogy a magas gyulladással küzdő emberek hajlamosabbak lehetnek a közösségi média használatára. A gyulladásnak számos oka lehet, például betegségek vagy krónikus stressz. Az immunrendszer gyulladásának növekedése pedig számos egészségügyi problémához, például szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

Címkék:
#Egészség

További cikkek