391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Kiderült, hogy veszélyeztetik-e a szívet a COVID-vakcinák

10perc.hu
2024. 04. 04.
Kiderült, hogy veszélyeztetik-e a szívet a COVID-vakcinák

A COVID-19 fertőzés súlyosan károsíthatja a szívet.

A fertőzés nem csak a tüdőt támadja meg, hanem a szervezet más szerveit is károsíthatja, beleértve a szívet. A pandémia első két évében a vártnál 90 ezerrel több amerikai halt meg szív- és érrendszeri betegségben. A COVID-19 vírus gyulladást okozhat a testben, ami a szív koszorúereiben lévő plakkok megrepedését idézheti elő, növelve a szívinfarktus kockázatát - írja az Igényes Férfi kutatásokra hivatkozva.

Az mRNS alapú COVID-19 vakcinák rendkívül ritka esetekben mellékhatásként myocarditist és pericarditist (szívburokgyulladás) okozhatnak. Ez a kockázat főként fiatal férfiakat (12-29 évesek) érint. Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) adatai szerint a 12-15 éves fiúknál 61 az 1 millióból a myocarditis/pericarditis kockázata az oltást követő egy héten belül.

Azonban fontos szem előtt tartani, hogy a COVID-19 fertőzés jóval nagyobb eséllyel okoz szívproblémákat ebben a korcsoportban, mint maga a vakcina. Egy 2022-es tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akiknél az oltás miatt kialakul myocarditis, általában teljes a felépülés. Ezzel szemben a COVID-fertőzés okozta szívizomgyulladás súlyosabb szövődményekkel járhat.

Címkék:
#Koronavírus

További cikkek