391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

1 milliárd adagnyi étel megy pocsékba naponta

10perc.hu
2024. 03. 30.
1 milliárd adagnyi étel megy pocsékba naponta

Az ENSZ új jelentése szerint világszerte naponta több mint 1 milliárd adag ételt pazarolnak el, miközben közel 800 millió ember éhezik.

A 2022-es ENSZ Környezetvédelmi Program (UNEP) Élelmiszerpazarlási Index Jelentés döbbenetes adatokat tár fel: a világ évente 1,05 milliárd tonna élelmiszert pazarol el. Ez azt jelenti, hogy az emberek számára elérhető élelmiszer körülbelül egyötödét pazarolják el a háztartások, éttermek és a kiskereskedelem szereplői. Ez a pazarlás ráadásul arra a 13%-ra tevődik rá, ami az élelmiszer útja során a gazdaságtól az asztalig veszendőbe megy. Összességében a termelési folyamat során az élelmiszer egyharmada vész kárba - közölte a CNN.

Ezek a pazarlási adatok különösen tragikusak a jelentés azon megállapításai mellett, miszerint a világ népességének mintegy harmada küzd élelmiszerbiztonsággal, 783 millió embert pedig közvetlenül sújt az éhezés.

Inger Andersen, a UNEP igazgatója szerint a jelentés kiemeli az élelmiszerpazarlás szerepét az éghajlatváltozás fokozásában, valamint rávilágít a világ élelmiszerelosztási rendszerének hiányosságaira.

„Az élelmiszerpazarlás globális tragédia. Milliók éheznek ma, miközben világszerte pazarolják az élelmiszert. Ez nemcsak jelentős fejlesztési probléma, hanem ennek a felesleges pazarlásnak a következményei jelentős költségeket rónak az éghajlatra és a természetre nézve.”

A jelentés különbséget tesz az élelmiszer „veszteség”  - a például a szántóföldön rothadó zöldségek vagy a hűtés nélkül megromló hús -  és az élelmiszer „pazarlás” - a háztartások, éttermek és üzletek által kidobott élelmiszer - között.

A háztartások 2022-ben 631 millió tonna élelmiszert pazaroltak el, ami a teljes mennyiség 60%-a, míg a vendéglátóipar a pazarlás 28%-át, a kiskereskedelem pedig a 12%-át teszi ki. A jelentés szerint egy átlagos ember évente 79 kilogramm élelmiszert pazarol el, ami azt jelenti, hogy a háztartásokban naponta legalább egymilliárd adag ehető élelmiszer megy pocsékba.

Az ENSZ szerint az adatok valószínűleg még ennél is rosszabbak. Bár az adatgyűjtés javult – a háztartási szintű adatok száma megduplázódott a 2021-es jelentés óta –, a jelentés kritizálja az országokat a hiányos monitorozásért. A jelentés szerint mindössze 21 ország építette be az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást a nemzeti éghajlati terveibe, annak ellenére, hogy a globális üvegházhatású gáz kibocsátás 8-10%-át teszi ki – ez majdnem ötszöröse a légi közlekedésből származó kibocsátásnak.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek