392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Keserű húsvéti meglepetés, drágább a csokoládé a klímaváltozás miatt

10perc.hu
2024. 03. 28.
Keserű húsvéti meglepetés, drágább a csokoládé a klímaváltozás miatt

A húsvéti kosár idén keserű meglepetést tartogathat a vásárlóknak.

A világ kakaójának nagy részét Nyugat-Afrikában termesztik, de a változó éghajlat súlyos hatással van a termelésre. A Szaharából érkező poros szelek és a heves esőzések pusztítják a kakaófákat, ami a kakaóárak emelkedéséhez vezet.

A kakaóárak emelkedését a csokoládégyártók a fogyasztókra hárítják, így a húsvéti csokoládé idén jelentősen drágább lesz - írja az AP News. A legnagyobb európai és amerikai gyártók már tavaly is emelték az árakat, és további emelések várhatóak.

A fogyasztói csoportok aggodalmukat fejezték ki a drágulás miatt. Az Egyesült Királyságban a Which? fogyasztói kutató és szolgáltató vállalat megállapította, hogy a népszerű húsvéti csokoládétermékek, mint például a Lindt és a Toblerone csokoládé húsvéti tojásai 50%-kal drágábbak idén.

A kakaótermelők is szenvednek a helyzetben. A termelés kiesése és a magasabb termelési költségek miatt sok gazdálkodónak nehézséget okoz a megélhetés biztosítása.

A hatóságok igyekeznek segíteni a termelőknek, de a klímaváltozás okozta kihívások megoldása nem egyszerű. A National Retail Federation, egy amerikai kereskedelmi szövetség szerint a húsvéti ünnepek továbbra is magas költségekkel járnak, annak ellenére, hogy a fogyasztók kevesebbet költenek csokoládéra.

A svájci csokoládéipar is érintett a drágulásban. A Chocosuisse iparági szövetség szerint a hazai fogyasztás tavaly 1%-kal csökkent, az árrés emelkedésének következtében.

Néhány kisebb csokoládét árusító vállalkozás számára a drágulás kritikus helyzetet teremt. A Sandrine Chocolates londoni üzlet a túlélésért küzd, a gyenge gazdaság és a magas kakaóárak miatt.

A húsvéti csokoládé idén drágább lesz a változó éghajlat és a nyugat-afrikai termelők termelési nehézségei miatt. A fogyasztóknak fel kell készülniük a magasabb árakra, és a kisebb csokoládéboltok számára is nehéz időszak következik.

A 10perc.hu hírportálon korábban megírtuk, hogy húsvét közeledtével milyen üzemanyag és tojásár eltérésekre számíthatunk. 

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek