Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Sürgős beavatkozásra van szükség az energiaátállásban

10perc.hu
2024. 03. 15.
Sürgős beavatkozásra van szükség az energiaátállásban

A német szövetségi számvevőszék legfrissebb jelentése aggasztó képet fest az energiaátállásról. A villamosenergia-ellátás biztonsága veszélybe került, az árak az EU-ban a legmagasabbak közé tartoznak, a kormány pedig nem méri fel az átállás környezeti hatásait.

A Bundesrechnungshof (BRH) jelentése szerint az energiaátállás nem halad a helyes irányba. A villamosenergia-ellátás biztonsága romlott, az árak emelkednek, a szövetségi kormány pedig nem képes átfogóan felmérni az átállás tájra, természetre és környezetre gyakorolt hatását - írja az alternativenegria.hu.

A BRH hangsúlyozza, hogy a kormánynak azonnal reagálnia kell a feltárt hiányosságokra. A villamosenergia-kereslet és -ellátás kihívás elé állítja az energiarendszert. A volatilis megújuló energiaforrások nem tudnak garantált teljesítményt biztosítani, ezért szükség van új, biztonságos, szabályozható kapacitásokra.

A villamosenergia-tároló rendszerek nem elegendőek a termelés és a terhelés ingadozásainak kompenzálására. Az atomenergia kivezetése és a szén tervezett korai kivezetése tovább súlyosbítja a helyzetet.

A szélenergia bővítése nem ütemezetten halad, a hálózatbővítés elmarad a tervtől. A villamosenergia-árak az EU-ban a legmagasabbak közé tartoznak, és további költségnövekedés várható.

A BRH szerint a kormánynak világosan ki kell mondania az energiaátállás rendszerköltségeit, és meg kell határoznia, hogy mit ért “megfizethető villamosenergia-ellátáson”.

A megújuló energiaforrások kiaknázása negatív környezeti hatásokkal is jár. A BRH szerint a kormány nem tudja garantálni, hogy az átállás a lehető legkisebb hatással legyen a környezetre.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek