392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Sürgős beavatkozásra van szükség az energiaátállásban

10perc.hu
2024. 03. 15.
Sürgős beavatkozásra van szükség az energiaátállásban

A német szövetségi számvevőszék legfrissebb jelentése aggasztó képet fest az energiaátállásról. A villamosenergia-ellátás biztonsága veszélybe került, az árak az EU-ban a legmagasabbak közé tartoznak, a kormány pedig nem méri fel az átállás környezeti hatásait.

A Bundesrechnungshof (BRH) jelentése szerint az energiaátállás nem halad a helyes irányba. A villamosenergia-ellátás biztonsága romlott, az árak emelkednek, a szövetségi kormány pedig nem képes átfogóan felmérni az átállás tájra, természetre és környezetre gyakorolt hatását - írja az alternativenegria.hu.

A BRH hangsúlyozza, hogy a kormánynak azonnal reagálnia kell a feltárt hiányosságokra. A villamosenergia-kereslet és -ellátás kihívás elé állítja az energiarendszert. A volatilis megújuló energiaforrások nem tudnak garantált teljesítményt biztosítani, ezért szükség van új, biztonságos, szabályozható kapacitásokra.

A villamosenergia-tároló rendszerek nem elegendőek a termelés és a terhelés ingadozásainak kompenzálására. Az atomenergia kivezetése és a szén tervezett korai kivezetése tovább súlyosbítja a helyzetet.

A szélenergia bővítése nem ütemezetten halad, a hálózatbővítés elmarad a tervtől. A villamosenergia-árak az EU-ban a legmagasabbak közé tartoznak, és további költségnövekedés várható.

A BRH szerint a kormánynak világosan ki kell mondania az energiaátállás rendszerköltségeit, és meg kell határoznia, hogy mit ért “megfizethető villamosenergia-ellátáson”.

A megújuló energiaforrások kiaknázása negatív környezeti hatásokkal is jár. A BRH szerint a kormány nem tudja garantálni, hogy az átállás a lehető legkisebb hatással legyen a környezetre.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek