391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Újabb járvány lehetőségére figyelmeztet a WHO

10perc.hu
2024. 03. 10.
Újabb járvány lehetőségére figyelmeztet a WHO

Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója a Glasgow-i Egyetemen tartott beszédet, amikor a jövőnkkel kapcsolatban baljós figyelmeztetést adott ki.

Az Egészségügyi Világszervezet egyik vezető vezetője arra figyelmeztetett, hogy egy újabb világjárvány közeleg - és hogy ez csak "mikor, nem pedig ha" kérdése - írta a Daily Star.

A WHO főigazgatója a koronavírus-járványról beszélt, és arról, hogy a védőoltások túl sokáig nem jutottak el a világ "legszegényebb" országaiba, ami végül "életekbe került". Majd azt állította, hogy a rossz idők még egyszer eljönnek, mivel egy újabb világjárvány fog bekövetkezni és a világ még nem igazán áll készen arra, hogy megbirkózzon vele. Azt mondta a hallgatóságnak: 

"Lesz következő alkalom. A történelem arra tanít bennünket, hogy a következő világjárvány csak akkor következik be, amikor, és nem akkor, ha. Okozhatja egy influenzavírus, vagy egy új koronavírus, de okozhatja egy új kórokozó is, amelyről még nem is tudunk - ezt nevezzük az X-betegségnek. Az X-betegségre mostanában nagy figyelem irányul, de valójában nem új dologról van szó. Először 2018-ban használtuk az X-betegség kifejezést egy még ismeretlen betegségre vonatkozó helykitöltőként, amelyre ennek ellenére fel tudunk készülni.A Covid-19 egy X betegség volt - egy új kórokozó, amely egy új betegséget okozott -, de lesz még egy X betegség, vagy egy Y betegség, vagy egy Z betegség, és a dolgok jelenlegi állása szerint a világ továbbra is felkészületlen."

Hozzátette, hogy ha holnap újabb világjárvány történne, akkor "sok olyan problémával" szembesülnénk, mint amilyenekkel a 2020 és 2022 közötti világjárvány idején szembesültünk.

Ghebreyesus ezután sürgette a világ vezetőit, hogy jöjjenek össze és dolgozzanak ki egy "globális koordinációs módszert", ahelyett, hogy úgy viselkednének, mintha "minden ország magának való lenne". Majd így folytatta:

"Mert a kórokozók nem törődnek az emberek által a térképekre húzott vonalakkal, sem a politikánk színével, gazdaságunk méretével vagy a hadseregünk erejével. Mindazok ellenére, ami megkülönböztet minket, egy emberiség vagyunk, ugyanaz a faj, ugyanaz a DNS és ugyanaz a bolygó."


Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Járvány

További cikkek