Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Gyermekbarát válás, a nesting

Nagy Ági
2024. 02. 24.
Gyermekbarát válás, a nesting

Ha egy pár a válás mellett dönt, akkor a legjobban a közös gyermek szenvedi meg a búcsúzást. Egy külföldi trend azonban változtathat ezen.

Megkönnyítheti a válást a "bird nesting", vagyis "madárfészkelés", ami Németországban igen népszerű, de az elvált britek 11 százaléka is próbálkozik ezzel a megoldással. Hangsúlyozni kell, hogy ez egy átmeneti megoldás, míg le nem zajlik a jogi procedúra.

Mi is az a "bird nesting"?

Olyan átmeneti állapotról van szó, amelynek során a szülők továbbra is megosztják egymás között a családi otthonukat, a gyerek a szülői házban marad, és a szülők költöznek ki-be, heti vagy kétheti váltásban. A gyerekek számára ez az állandó környezet miatt jelent stabilitást.

A „nesting” a szülőknek is jó, hiszen véget vet a stressznek és a konfliktusoknak a házasságában, mert a felek nem nagyon találkoznak. Megtapasztalják az egyedülálló szülői életet, van idejük fontos döntéseket meghozni.

A szülők megállapodást kötnek arról is, hogyan kommunikáljanak, milyen menetrend szerint éljék életüket ebben az átmeneti állapotban, illetve a pénzügyeiket is megbeszélik. A gyerekek pedig mindkét szülővel minőségi időt tölthetnek.

Meddig lehet fenntartani ezt az állapotot?

A közös fészek megosztása általában ideiglenes, addig tart, amíg fel nem bomlik a házasság, vagy a szülők döntést nem hoznak az otthonról és a gyerek elhelyezéséről. Egyes esetekben azonban tovább is tarthat. A szülők azonban hónapokig, sőt akár évekig is alkalmazhatják ezt a módszert.

A „fészkelési idő” teret biztosít a pároknak arra, hogy dolgozzanak a kapcsolatukon, kibéküljenek, vagy véget vessenek a házasságnak. Van idő megszokni az egyedülálló szülői létet, és lesz idő arra, hogy rendezzék az érzelmeket.

A nesting azoknál a szülőknél működhet, akik képesek kulturáltan kommunikálni egymással, és gyermekeik jólétét saját érzelmeik elé tudják helyezni. A módszer csak akkor lehet megfelelő, ha mindkét szülő el tudja látni ugyanazokat az otthoni feladatokat.

Mik a hátrányai?

Sajnos a nesting elég költséges, hiszen nem csak a közös lakást, hanem azon kívül még egy vagy két másik lakóhelyet is fenn kell tartani. Ráadásul, legtöbb felnőtt számára zavarónak tűnik a családi otthonba való ki- és beköltözés. 

A nesting csak a két szülő egymás iránti bizalma esetén ajánlott. Idővel azonban problémát okozhat, ha bármelyik szülő hosszú távú kapcsolatot alakít ki. Arról nem is beszélve, hogy ritka az olyan szakítás, amiből mindkét fél azonos érzésekkel távozik.

A rendszeres találkozás, valamint a közös emlékek között töltött idő megnehezítheti a szülők számára a továbblépést, ráadásul a gyerekekben is fals reményt kelhet. Problémásak lehetnek az ünnepek, amit, ha közösen akarnak tölteni, feltéphetik a sebeket.

Bármennyi ideig is tart a nesting, a gyermekek profitálnak a stabilitásából. Azonban, ha még csak úton van a baba, itt megnézheted milyen nevet választhatsz neki.

További cikkek